ÖTV Zamlarının Ardından Vatandaşlar Araba Alıp Satacak mı? [Anket Sonucu]

55
43
7
4
1
Ülkemizdeki otomobil üreticisi, satıcısı ve alıcısı 30 Ağustos sabahına yeni ÖTV oranları ile uyandılar. Yerli üretim araçlar matrah değişimi ile daha avantajlı hale gelirken ithal ve yüksek hacimli motora sahip araçlardaki yeni ÖTV oranları rekor kırdı. Peki bu değişimler vatandaşların otomobil alım satım davranışını nasıl etkileyecek? Sıfır ve ikinci el piyasaları için önemli bir veri olacak anket sonuçlarımız belli oldu.

2020, otomobil fiyatlarının rekora koştuğu bir yıl olmaya devam ediyor. Kısa bir süre önce yüksek motor hacmine sahip araçların ikinci el fiyatları, zaten sıfır fiyatlarını geride bırakmıştı. Bu değişimler, sosyal medyada her ne kadar mizah konusu olsa da artık, tekerlek gördüğü her aracı opsiyonlayan Serdar Bey için bile kritik bir dönemdeyiz.

30 Ağustos’ta yapılan yeni düzenlemeler ile değişen matrah, giriş seviye yerli üretim otomobillerin fiyatlarını bir nebze de olsa düşürecek. Beklentiler yerli otomobil fiyatlarında %3 ila %6 oranında bir düşüşü işaret etse de henüz fiyat listeleri güncellenmedi. Otomobil sektörü ise yerli otomobiller haricinde, yabancı otomobillerdeki ÖTV artışının pazarı olumsuz etkileyeceğini düşünüyorlar (Ali Bilaloğlu, ODD Yönetim Kurulu Başkanı).

ikinci el otomobil

Peki vatandaş yaşanan değişimlerin ardından otomobil alım satımı yapmayı düşünüyor mu? Piyasanın bel kemiği olan tüketici davranışları, her zaman olduğu gibi pazardaki performansı ve otomobil fiyatlarını belirleyecek. Biz de bu nedenle resmi Telegram kanalımız üzerinden bir anket düzenledik. 

Telegram kanalımız üzerinden yöneltiğimiz “ÖTV zamlarının ardından otomobil almayı ya da satmayı düşünüyor musunuz?” sorusunu 2897 vatandaş yanıtladı:

  • %12: Evet, alım ya da satım yapacağım
  • %72: Hayır, alım ya da sayım yapmayacağım
  • %17: Kararsızım. 

Sonuçlara göre her 10 vatandaştan 7’si yeni bir araba almayacak ya da elinde varsa ikinci el olarak satmayacağını belirtiyor. Geriye kalan oranlara göre kalan 3 vatandaştan yaklaşık 2’sinin kararsız olduğunu görüyoruz. Piyasanın geldiği son durum itibariyle de her 100 vatandaştan sadece 12’sü alım satım yapma planına sahip. 

Anket sonuçları ile bağlantılı olarak ikinci el otomobil piyasasındaki yüksek fiyat yanılgısından bahsetmek gerek. Daha önce daha uygun fiyata sıfır ya da ikinci el araç satın alan vatandaşlar, piyasa yükseldiği için “kâra geçme” düşüncesiyle hareket edebilirler. Ancak buradaki kâr, yalnızca aracın TL değerindeki rakamların değişmesinden ibaret. Eğer bir araç sahibiyseniz, aracı aldığınız ve satmak istediğiniz fiyatları dolar kuruna çevirip kârda olup olmadığınızı görebilirsiniz.

ikinci el doblo

Örneğin 2017’de 60.000 TL’ye alınan bir aracın tam 3 yıl önceki dolar değeri yaklaşık 17 bin dolar. Aynı aracı 120.000 TL’den ikinci el olarak bugün satmak isterseniz dolar değeri yaklaşık 16 bin 325 dolar yapıyor. Sahip olduğunuz aracın alış ve satış fiyatı yükseldikçe, 3 yılda değişen dolar değeri nedeniyle aradaki makas artıyor. 

Sıfır otomobil alacak vatandaşların ise son ÖTV düzenlemesinin ardından Fiat Egea, Doblo, Fiorino, Pratico; Renault Megane, Clio; Honda Civic; Ford Transit; Hyundai i10, i20; Isuzu D-Max gibi seçenekleri var. Yani %45 ÖTV matrahı 70 bin TL’den 85 bin TL’ye çıkan araçlar, fiyatlar güncellenince daha cazip hale gelecek gibi görünüyor. 

Resmi Telegram kanalımıza katılabilir, gündemdeki en önemli gelişmelerden haberdar olabilir ve anketlere katılım sağlayabilirsiniz.
 

55
43
7
4
1
Emoji İle Tepki Ver
55
43
7
4
1