Microsoft Kurucu Ortağının Sanat Koleksiyonu Tarihe Geçti: Tek Bir Kişiye Ait 'En Pahalı Koleksiyon' Oldu!

7
2
1
0
0
Microsoft kurucu ortaklarından Paul Allen'ın özel bir sanat koleksiyonu açık artırma ile satışa sunuldu. Rekor paranın toplandığı açık artırmadan elde edilen gelir, hayır kurumlarına bırakılacak.

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un kurucu ortakları arasında yer alan merhum Paul Allen'ın sahip olduğu özel bir sanat koleksiyonu, Christie's Müzayede Evi tarafından açık artırma ile satışa çıkarıldı. Bu açık arttırma, Allen'ın vasiyeti üzerine gerçekleştirildi ve elde edilen gelir de hayır kurumlarına bağışlandı. 

Açık artırmada 150'den fazla eser bulunuyordu. Hal böyle olunca da müzayede evi, bu açık artırmayı ikiye böldü ve 95 eserin ikinci bir toplantıda satışa çıkarılmasına karar verdi. O toplantı ise şu an için gerçekleştirilmedi. Ancak ilk aşamada dikkat çeken bir olay yaşandı. Allen'a ait eserler, rekor bir fiyata satıldı.

Açık artırma gelirleri, 1.5 milyar doların üzerine çıkarak rekor kırdı!

en pahalı açık artırma

*Müzayedede satılan "Les Poseuses Ensemble" isimli resim

Paul Allen'ın sanat koleksiyonu için gerçekleştirilen açık artırmada bir rekor kırıldı. Eserler, toplamda 1.5 milyar doların üzerinde satıldı. Daha önce hiç kimseye ait bir sanat koleksiyonu, bu denli büyük bir paraya satılmamıştı. Önceki rekor, 922 milyon dolardı. Peki sanat koleksiyonunun içerisinde neler vardı ki bu kadar yüksek bir meblağ ile karşılaşıldı?

müzayede

*Müzayedede satılan "La Montagne Sainte-Victoire" isimli resim

Açık artırmaya çıkarılan eserlerin neredeyse hepsi 100 milyon dolar ve üzerinde fiyatlandı. Ancak bunlar arasında en pahalı olan, Georges Seurat isimli Fransız ressama ait Les Poseuses Ensemble eserdi. Bir katılımcı, bu eser için tam 149.24 milyon doları gözden çıkardı. Paul Cézanne tarafından kaleme alınan La Montagne Sainte-Victoire için 137.8 milyon dolar, Van Gogh tarafından kaleme alınan Verger Avec Cypres içinse 117.2 milyon dolara alıcı buldu.

van gogh

*Müzayedede satılan "Verger Avec Cypres​" isimli resim

Paul Allen, yaşamı boyunca 2 milyar dolar gibi devasa bir parayı hayır kurumlarına bağışladı. Gerçekleştirilen müzayede, toplam bağış tutarını 3.5 milyar doların üzerine çıkarmış oldu. Bugün gerçekleştirilecek ikinci açık artırma toplantısından çıkacak sonuç, daha şimdiden merak konusu olmuş durumda.

Kaynak : https://www.cnet.com/tech/paul-allens-art-collection-tops-record-1-5-billion-at-auction/
7
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
1
0
0