Plastik Çöpleri 'Doğal' Yollarla Yok Edebilecek Bir Canlı Keşfedildi (Ama Yanlışlıkla)

22
2
1
0
0
Moleküler biyolog Federica Bertocchini, yanlışlıkla plastik çöpe çözüm olabilecek bir keşif yaptı. Balmumu kurtlarının plastikleri doğal yollarla yok edebildiği görüldü.

Günümüzün en büyük tehditlerinden birisi olan plastik çöpüne karşı sürekli yeni çözümler geliştirilirken, bugün bunlar arasına bir yenisi daha katıldı. Bilim insanları, doğaya atılan plastiğin doğal yollarla yok olmasını sağlayabilecek büyük bir keşfe imza attı.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre doğadaki plastik, ‘balmumu kurdu’ yardımıyla yok edilebilir. Bilim insanlarına göre bu kurt türünde bulunan bazı enzimler, birçok plastik üründe yaygın bir şekilde kullanılan “polietilen”in oda sıcaklığında sadece birkaç saatte yok edilmesini sağlıyor.

Keşif, tamamen tesadüftü:

kurt

Özellikle poşetlerde ve ambalajlarda kullanılan polietileni yok edecek bu enzimler, aslında tesadüfen keşfedildi. Aynı zamanda amatör bir arıcı olan moleküler biyolog Federica Bertocchini, bir gün depoya koyduğu arı kovanının kurtlarla dolduğunu gördü. Bertocchini, sonrasında bu kurtları toplayarak hepsini bir plastik torbaya koydu.

Fakat kısa süre sonra poşete tekrar bakan Bertocchini, poşetin deliklerle dolu olduğunu gördü. Bu olayın ardından Bertocchini ve ekibi, kurtları incelemeye başladı. Yapılan incelemede ‘Demetra’ ve ‘Ceres’ adlı iki enzimin polietileni oksitlendirdiği görüldü.

Plastiği yok edebilen diğer canlılar da daha önce keşfedilmişti:

Balmumu kurtları, plastiği yok edebilen ilk canlılar olarak tarihe geçmedi. Bilim insanları, 2016 yılında Japonya’daki bir çöplükte poliesteri yok edebilen bir bakteri keşfetmişti. 2021 yılında da okyanuslarda ve toprakta yaşayan ve plastiği sindirmek üzere evrimleşen bazı mikrop ve bakteriler keşfedilmişti.

Kaynak : https://www.nature.com/articles/s41467-022-33127-w
22
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
22
2
1
0
0