Siz de Ortak Olabilirsiniz: Porsche'nin Halka Arz Edileceği Resmen Duyuruldu!

8
3
1
0
0
Volkswagen, lüks otomobil markası Porsche'yi halka arz edeceğini açıkladı. Lüks marka, halka arzla birlikte Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası'nda listelenecek. Volkswagen'in kararı, uzmanları ikiye bölmüş durumda.

Otomobil dünyasının önemli isimlerinden Porsche ile ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Volkswagen bünyesinde çalışmalarını sürdüren şirketin halka arz edileceği duyuruldu. Volkswagen tarafından yapılan açıklamalara göre Porsche'nin oy hakkı bulunmayan imtiyazlı hisselerinin yüzde 25 kadarı, halka arz edilecek ve borsalarda işlem görmeye başlayacak.

Volkswagen tarafından yapılan açıklamalarda, halka arzın Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası ile başlayacağı ve süreç içerisinde farklı Avrupa ülkelerine yayılacağı ifade edildi. Eylül ayının sonu veya ekim ayının başı itibarıyla başlatılması planlanan halka arz sürecinin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. 

Porsche, halka arz için ikiye bölündü!

Porsche

Yapılan resmi açıklamalarda, halka arz için yapısal reformlara gidildiği ifade edildi. Bu bağlamda; Porsche sermayesi önce ikiye bölündü. Halka arz için oluşturulan imtiyazlı hisse senetlerinin de yüzde 25'lik kısmı alındı. İşte bu kısım, Porsche'nin borsaya girecek bölümü olacak. 

Volkswagen, çok büyük bir risk almış durumda: Peki neden?

Aslına bakacak olursak; Porsche'nin halka arz süreci ilk kez 2022'nin başında dile getirilmişti. Volkswagen, o dönemlerde yaptığı açıklamada bunun mümkün olacağını söylemişti. Ancak 2022'nin başında küresel anlamda bahar havası vardı. COVID-19 genel olarak sona ermeye başlamış, ekonomiler canlanmış ve insanların umutları artmıştı. Şimdiyse Ukrayna-Savaşı var ve bu savaş, her an Avrupa'ya sıçrayabilir. Enerji krizini de işin içine kattığımızda, pek çok ekonomi uzmanına göre Volkswagen çok ciddi bir risk almış durumda. Zamanlama, halka arz için hiç de uygun değil.

Ancak Reuters'a göre durum pek de böyle değil. Servis edilen bir habere göre Porsche'nin halka arzı, şirkete 60 milyar ila 80 milyar dolar arasında bir değerleme sağlayacak ve 1990'lardan bu yana Avrupa'daki en büyük halka arzlardan biri haline gelecek. Ekonomi uzmanlarının mı yoksa Reuters'ın mı haklı çıkacağını zaman gösterecek...

Kaynak : https://newsroom.porsche.com/en/2022/company/porsche-ag-possible-initial-public-offering-listing-29627.html
8
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
3
1
0
0