Rosetta Uzay Aracının Gözlemlediği Kuyruklu Yıldıza Ait 70.000 Fotoğraf Yayımlandı

16
2
2
1
0
Rosetta isimli uzay aracının 2014 ve 2016 yılları arasında gözlemlediği kuyruklu yıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun fotoğrafları OSIRIS Image Viewer'da (OSIRIS Resim Görüntüleyicisi) yayımlandı.

2014 ve 2016 yılları arasında ESA'nın, bilimsel kamera sistemi OSIRIS'in yerleşik olduğu Rosetta isimli uzay aracı, 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının 70.000 fotoğrafını çekti. Fotoğraflar, en kapsamlı ve çaba gerektiren kuyruklu yıldız misyonunu belgelemekle kalmayıp gök cisminin ördeğe benzeyen biçimini de gösterdi. Flensburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden Bilgi ve İletişim Bölümü ve Max Planck Güneş Sistemi Araştırmaları Enstitüsü'nün (MPS) ortak projesinde, OSIRIS ekip lideri bütün fotoğrafları yayımladı. OSIRIS Resim Görüntüleyicisi herkesin ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca son yılların en büyük bilimsel hazinelerinden birine kolay ve hızlı erişim sağlıyor.

67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızı ilk olarak Mart 2014'te OSIRIS kamera sistemi tarafından, neredeyse 5 milyon kilometrelik bir mesafeden fotoğraflanmıştı. Son görüntü ise uzay aracı kuyruklu yıldıza iniş yapmadan birkaç dakika önce, 30 Eylül 2016'da çekilmişti. Bu sırada uzay aracıyla kuyruklu yıldızın taşlı yüzeyi arasında sadece 20 metre vardı. Bu iki görüntü arasında uzun bir macera yatıyor: ilk kez bir kuyruklu yıldıza İç Güneş Sistemi'ndeki yolu boyunca eşlik edip onu yakından gözlemleyen bir uzay misyonu.

Bu macera şimdi OSIRIS Resim Görüntüleyicisi sayesinde tekrar takip edilebiliyor. Kullanıcılar, arşivde göz gezdirirken Rosetta'nın kuyruklu yıldıza yaklaşırken Philae'nin inişinden elde edilen görüntüleri, toz gösterilerini ve perihel geçişini görebilecekler. Ayrıca fotoğraflar, misyonun son haftalarındaki Philae için iniş alanı arayışını da gösteriyor. Görüntülerde, kuyruklu yıldızın çekirdeğinin etrafındaki görülmeye değer toz ve gaz fışkırmalarının yanı sıra engebeli tepeler, tuhaf çatlaklar ve vadiler, dümdüz ovalar ve kaya dolu alanlar da belli oluyor.

MPS'den bilim insanı ve OSIRIS baş araştırmacısı Dr. Holger Sierks şu sözleri ifade etti: "Bu hazine değerindeki veri koleksiyonunun herkesin erişimine açık olması bizim için önemli. Herhangi bir ön bilgi gerekmiyor," MPS bilim insanları, görüntüleyiciyi tüm fotoğraf ve ek bilgilerin hızlıca bulunabileceği bir şekilde tasarladı. Neredeyse 70.000 kadar fotoğrafın her birinde çekildikleri tarih, yıldıza olan uzaklık ve kısa bir yazı bulunuyor ve fotoğraflar tam çözünürlükte indirilebiliyor. Daha derin araştırmalar yapmak ya da arşivi bilimsel amaçlarla kullanmak isteyen kullanıcılar için fotoğraflar bilimsel veri formatında da bulunuyor. Ayrıca kullanılan filtreler, odak uzaklığı ve poz süresi hakkında bilgiler de fotoğraflarla sunuluyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-04-osiris-image-viewer-images-rosetta.html
16
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
2
2
1
0