Uluslararası Uzay İstasyonu'na Yaklaşık 3,5 Ton Bilimsel Ekipman Taşındı

13
3
1
0
0
Northrop Grumman tarafından inşa edilen Cygnus uzay mekiği, aylar sürecek bir yeniden ikmal görevi için Uluslararası Uzay İstasyonu ile birleşti.

Cygnus uzay mekiği, bir yeniden ikmal görevi için 17 Nisan günü 23.46'da NASA'nın Virginia'daki Wallops Uçuş Tesisi'nden fırlatıldı. Yaklaşık bir saat sonra NASA'dan Anne McClain ve Kanada Uzay Ajansı'ndan David Saint-Jacques tarafından istasyonun robotik kolu kullanılarak mekik yakalandı ve istasyonun Birleşme modülüyle birleşti.

Uzay mekiği 23 Temmuz'a kadar istasyona bağlı kalacak. İstasyon ekibi ise, mekiğin taşıdığı yaklaşık 3,5 tonluk araştırma ekipmanlarını içeri alacak. Ekipmanlar, NASA'nın gelecekte yapacağı Ay ve Mars görevlerine yönelik araştırmalarıyla ilgili çeşitli bilim projeleri için kullanılacak.

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bir bilimsel ekipman için örnek vermek gerekirse yerçekimsiz ortamda jellerin davranışlarını ölçmeye yarayan materyalleri söyleyebiliriz. Bunlar Dünya'da veya uzayda gıda ve benzer şeyler yetiştirmek için yararlı bilgiler sağlayabilir.

Bir başka ekipman setiyse istasyondaki hücresel ve moleküler biyoloji deneylerinin kapasitesini genişletecek. Bio-Analyzer ile astronotlar, sadece birkaç kan ve tükürük damlasıyla vücut sıvılarını testten geçirebilecek. Daha önceden numunelerin dondurulmasının da gerektiği bu uzun süreç, sadece birkaç saat içinde kan hücresi sayımı gibi bilgiler gösterebilecek.

Diğer ekipmanlar yaşlanmada uzayın etkisini test etmek için kullanılacak. Özellikle ağırlıksızlığın kan damarlarının ve kalbin yaşlanmasını nasıl etkilediğine bakılacak. Bu, astronotların uzun vadedeki sağlıkları ve Dünya'da damar yaşlanmalarına daha detaylı bir şekilde bakma yolları geliştirmek için önemli. Ayrıca, uzaydaki zamanın bağışıklık sistemini etkilediği biliniyor. Bu yüzden, uzay uçuşunun deney farelerinin bağışıklık sistemlerindeki etkisini test edecek olan bir hayvan deneyi, bu konuda daha fazla bilgi sunacak.

Son olarak Astrobee adındaki minik robot üçlüsü, ekibe yardımcı olma konusunda test edilecek. Robotlar elektrik fanlarla kullanarak hareket ediyor ve sensörlerle yön buluyor. Ayrıca parmaklıklara tutunabiliyor, uzayda eşyaları tutabiliyor ve kendi kendine bile çalışabiliyorlar.

Tüm bu ekipmanlar önümüzdeki ay ve yıllarda Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çok daha fazla araştırma yapılmasını sağlayacak.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/iss-resupply-mission-science-equipment/
13
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
3
1
0
0