İnternet Bağlantısında Kullanılan Router Nedir, Ne İşe Yarar?

33
9
5
2
1
Çeşitli ağ problemleri ile karşılaştınız ve araştırmalarınız sonucunda yolunuz ‘router’ kelimesine mi düştü? Oldukça karmaşık olan ağ bileşenleri tanımanız için yazımızda sizler için router nedir, ne işe yarar, nasıl kurulur sorularına cevap verdik ve size uygun olan router'ı seçebilmeniz için açıklamalarda bulunduk.

Türkçe kullanımı ile ‘yönlendirici’ olarak adlandırılan router, iki ağı birbiriyle güvenli bir biçimde haberleştirmek için kullanılan donanımsal cihazlardır. Farklı ağlar arasındaki iletişimi sağlayan routerların, bilgi alışverişine olanak tanıyan paketlerin istasyondan istasyona taşınmasında büyük bir rol oynadığını söyleyebiliriz.

Evinizde veya işyerinizde kullandığınız modemlerin de bir router olduğunu varsayarsak yerel ağınız tarafından size verilen ip adresini, internet ortamında gezinebilmek için kullanılması gereken iplere atayan güvenlikli cihazlar olduğunu söyleyebiliriz. 

Kullanıcıların internet deneyimlerinde yaşadıkları bağlantı problemleri, oyun oynarken yaşadıkları gecikme sorunları ve bağlantılarındaki hız sorunlarıyla alakalı araştırma yaptıkları ve sonucunda keşfettikleri routerların arkasında yatan önemli bilgileri gelin hep birlikte inceleyelim. 

Router nedir?

router

Router, internet ortamında gezinebilmeniz için size kimlik atayan cihazlardır. Kimlik atamaktan kastımız, IP konusunda size yardımcı oluyor ve kullandığınız cihazın, ağ trafiğinde akıcı ve güvenli bir şekilde yolunu bulmasını sağlıyor. İnternet sağlayıcınızın size temin ettiği ağ trafiğinin bir parçası olmanızı sağlayan routerlar, kablolu ve kablosuz yayınlar yaparak telefon, bilgisayar ve akıllı cihazların internete erişimini sağlıyor. 

Router ne işe yarar?

İnternet sağlayıcınızın kendi serverlarından kablolarla evinizin önüne kadar getirdiği ve oradan da dairenizdeki hatlara çekilen internet servisini, kişisel cihazlarından kullanmanızı sağlar. Modemden sonraki ilk ana parça olan routerlar, hepimizin bildiği ethernet kablosu, Wi-Fi alanları ve internet şifresi gibi terimlerin tam ortasında bulunuyor. Kısaca güvenlik bakımından da sorumlu olan routerlar, sizin dünyaya açılmanıza olanak tanıyan en önemli ürünlerden bir tanesi. 

Router nasıl çalışır?

routeripadresses

Routerların da küçük bir bilgisayar olduklarını belirtmek isteriz. Bünyesinde işlemcisi ve belleği bulunan cihaz, size tahsis edilmiş IP adresini ayrıştırarak kablolu-kablosuz bağlantı kuran cihazlara internete erişmek için bir IP verir. İnternette dolaşırken bu kimlik üzerinden dolaştığınızı düşünürsek film ve dizilerde bahse konu olan ‘IP adresiyle yer tespiti’ bu şekilde işlemektedir. Her cihaz internete erişmek için bir kimlik sahibi olmak zorundadır ve routerlar bu konuda size yardımcı olmaktadır. 

Router ve modem farkları:

Modemler, aboneliğiniz olduğu internet sağlayıcılarından gelen bilgileri işleyen yapıdır. Önceki yazımızda bahsettiğimiz gibi routerlar tek başına internete ulaşmak için yeterli değildir ama onlar sayesinde, kullandığınız akıllı aletleri internete eriştirebilir veya oluşturduğunuz yerel ağlar arasındaki haberleşmeyi sağlayabilirsiniz. Yaygın kullanım olarak ülkemizde de modemler, router olarak tasarlanıp kullanıma sunulmuş bir vaziyette. Böylelikle farklı iki cihaz karmaşasından sıyrılıyor ve basit bir kullanım imkanı kazanıyorsunuz.

Router ve network alt bileşenleri

accesspoint

Routerların kullanım alanlarına göre şekillenmiş çeşitleri olduğunu ekleyelim. Bunlardan en yaygın olanları Access Point (erişim noktası) ve Repeater (tekrarlayıcı) olarak karşımıza çıkıyor. Access Point, adından da anlaşılacağı üzere bir erişim noktasıdır. Modem ve router sırasından çıkmış olan interneti, iç mekanlarda uçtan uca ulaştırmak için kullanılır.

Genellikle büyük işyerlerinde tercih edilen network donanımı, kablolu ve kablosuz sinyal alımı yapabilen ve kablolu-kablosuz yayın yapabilen cihazlardır. Bünyesinde DHCP bulundurmayan access pointler, IP değiştirme imkanı bulundurmayarak bir router görevi göremezler fakat, halihazırda bulunan routerların kapsama alanını genişletmek için önemli bir rol oynarlar.

accesspoint

Router nasıl kurulur?

Routerların küçük bir bilgisayar olduğu anolojisine dayanarak bir güç kaynağından gerekli olan enerjiyi temin etmesi gerektiği söyleyebiliriz.  Adaptöründen güç alan cihaz, internete ulaşmak için sağlayıcının getirdiği DSL(bakır hatlar) veya fiber hatlar yardımıyla bir haberleşme bağlantısına ihtiyaç duyar.

Genellikle modemi içinde bulunan router cihazlar, basitliği ve kullanım kolaylığı açısından farklı bir işleme gerek duymazlar. Üzerlerinde bulunan ethernet portlarıyla da kablolu internet yayını yapabilir veya antenleri sayesinde kablosuz yayın yapabilir halde kullanıma hazır olurlar.

Router ve performansları:

Çoğu kişinin internet hızı ve gecikmeleri hakkında yaşadıkları sıkıntıların, kapsama alanı hakkındaki sorunlarının temelinde yatan sebeplerden biri de router kalitesidir. İçerisinde işlemci ve belleği bulunan cihaz, üzerinde çoklu sayıda bağlantı yapıldığında hepsini internete eriştirmekte yeterli olmayabiliyor. Bunu çok sayıda ve ağır programların açıldığı giriş seviyesindeki bir bilgisayarın kasmasına benzetebilirsiniz. Bu tarz problemler yaşamamak için daha kaliteli routerler tercih etmenizi öneririz. 

Reuter önerileri ve fiyatları:

TP-Link TL-WR840N:

tplinkrouter

Normal bir kullanımda sizi yolda bırakmayacak, uygun fiyatlı bir router. Kullanıcı sayısı bakımından yüksek rakamlara ulaşılmadığı takdirde herhangi bir gecikme sorunu yaşatmayacak ve kullanım deneyimi açısından sizi rahatsız etmeyecek bir cihaz. Oyun oynamak, video izlemek ve günlük işlerinizi halletmek adını ideal bir router olduğunu söylebiliriz. Şu anki kur ve tavsiye edilen satış rakamı 158 TL. 

Asus ROG Rapture GT-AX11000:

asusrouter

Oyuncu odaklı satış politikasının gün geçtikçe farklı cihazlara sıçradığını görmekteyiz. Routerlar da bu konudaki nasibini almış gibi gözüküyor. Asus’un oyunculara yönelik piyasaya sunduğu bu güçlü router, çoklu sayıdaki internet kullanıcısına aldırış etmeden, internetini en performanslı bir şekilde kullanım imkanı sunuyor. Gelişmiş arayüzü ve erişilebilirlik açısından üst düzey olan router, güvenlik konusunda da çıtayı yükseklere taşımış durumda. Güncel fiyatı ise 4.849 TL. 

Bu kadar teferruata gerek yok, ben sadece internetimi düzgün ve kaliteli bir şekilde kullanmak istiyorum diyorsanız routerlar, ortalama olarak 400 lira bandında seyrediyor. Düzgün bir internet deneyimi açısından modeminize kablolu bir bağlantı sağlayarak dış dünyaya güvenli,hızlı ve sorunsuz bir şekilde ulaşabilirsiniz. 

33
9
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
33
9
5
2
1