Edebiyattan Kızıl Ordu'ya: Rusya Denince Akla Gelenler

14
10
3
2
1
Rusya denilince edebiyattan siyasete, spordan mimariye kadar daha birçok konuda türlü türlü bilgi akıllara geliyor.

İklimiyle, alfabesiyle, insanlarıyla ve politikasıyla Rusya, hep gündemde kalmayı bir şekilde başarıyor. Hatta %99 ve A word gibi bulmaca oyunlarında bile insanlara Rusya denince akla gelenler sık sık soruluyor. Rusya dendiği zaman edebiyattan spora, siyasetten mimariye kadar akıllara daha birçok konuda bilgiler geliyor. Biz de bu içeriğimizde Rusya denince akla gelenler listesi hazırlayıp maddelerle açıkladık.

Rusya denince akla gelenler:

  • Votka
  • Yüzölçümü
  • Rus kızları
  • Matruşka bebekler
  • Ekim Devrimi
  • Moskova metrosu
  • KGB
  • Rus ruleti
  • Kızıl Ordu
  • Garry Kasparov
  • Rus ayısı
  • Dondurucu soğuk havası
  • 11 saat dilimi
  • Rus edebiyatı

Adabı vardır votka içmenin:

votka şişeleri

Rusya denilince akla gelenlerin ilki genellikle hep votkadır. En sert içkilerin başında gelen votka, Rusya'da yılbaşı, düğünler ve doğum günleri haricinde sıradan günlerde de oldukça fazla tüketiliyor.

Dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi:

rusya haritası

Norveç, Finlandiya ve Ukrayna gibi 14 ülke ile sınır komşusu olan Rusya, 17.098.246 km²’lik yüzölçümü ile denizleri kuşatan en büyük kıta ülkesi unvanına sahip. Akarsuları ve gölleri yönünden zengin olan Rusya’da ayrıca ovalar ve ormanlık alanlar da boldur.

Rus kızları ve güzellikleri:

rus kızı

Her ne kadar güzellik algısı kişiden kişiye değişebilecek bir şey olsa da şimdi eğri oturup doğru konuşalım. Genler mi yoksa soğuk havanın etkisi mi bilinmez ama beyaz tenleri ve mavi gözleri ile Rus kızlarının güzel olması inkar edilemeyecek bir gerçek.

Adeta sürpriz yumurta gibi olan Matruşka bebekler:

matruşka bebekler

Doğurganlığı ve anneliği temsil eden matruşka bebekler, çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlamak amacıyla ilk kez Rus sanatçı Sergey Malyuti ve ahşap oyma sanatçısı Vasily Zvyozdoçkin tarafından 19. yüzyılda tasarlandı.

Lenin tarafından “Ekmek, barış, özgürlük” sloganlarıyla başlatılan Ekim Devrimi:

Ekim devrimi

1917 tarihinde Rus İmparatorluğu'nun otokratik sistemini yıkmayı hedefleyen Ekim Devrimi, dünyada ilk ve en büyük sosyalist devletinin kurulmasını sağlayarak 20. yüzyılı etkileyen en önemli olaylarından biri haline gelmiştir.

Mimari güzelliğe sahip Moskova metrosu:

Moskova metrosu

Dünyanın en çok yolcu taşıyan metrosu olan Moskova metrosu mimarisi ile oldukça ünlü bir metrodur. Her gün binlerce insanın görmek için yer altına gittiği Moskova metrosu, 200'den fazla istasyona sahiptir ve bunların 44'ü kültürel miras olarak belirlenmiştir.

Batı dünyasının korkulu rüyası KGB:

kgb logo

Açılımı “Devlet Güvenlik Komitesi” olan KGB, Sovyetler Birliği'nin istihbarat servisine verilen addır. Soğuk Savaş döneminde Batı dünyasının korkulu rüyası olan bu gizli servis, bünyesinde birçok casus ve bilim insanı çalıştırmıştır.

Kovboy filmlerinde sıkça karşılaştığımız Rus ruleti:

Rus ruleti

Rus ruleti, kovboy filmlerinden bu yana birçok filme ve diziye konu olmuştur. Altıpatlar ile oynanan ölümcül Rus ruletinde tabancaya rastgele bir yuvaya bir adet kurşun yerleştirilir ve kurşunun yeri belli olmaması için kovan döndürülür. İki rakip ise tabancayı şakaklarına dayayıp sırayla tetiği çekerler.

Aynı zamanda korosu da olan Kızıl ordu:

Kızıl ordu

Kızıl Ordu, Ekim Devrimi'nden sonra İmparatorluk ordusuna karşı savaşmak için Lev Troçki tarafından kuruldu. Ordunun ismindeki "kızıl" kelimesi işçi sınıfını ve baskıya karşı gelinen mücadelede kan dökülmesini sembolize ediyor. Ayrıca ordunun resmi korosu Kızıl Ordu Korosu, Kalinka, Polyushka Polye ve SSCB Milli Marşı başta olmak üzere birçok başarılı şarkıya imzasını attı.

21 yıldan fazla dünya şampiyonu unvanını taşıyan Garry Kasparov:

Garry Kasparov

Garry Kasparov, 1985 yılında dünya satranç şampiyonu olan bir satranç büyükustasıdır. 22 yaşında dünyanın en genç satranç şampiyonu unvanını alan Kasparov, 1984 yılından emekliye ayrıldığı 2005 yılında kadar 255 ay boyunca dünya şampiyonluğunu elde tutmuştur.

Rusya’nın simgesi haline gelen Rus ayısı:

rus ayısı

16. yüzyılın başlarından beri Maşa ile Koca Ayı gibi bilinen çizgi filmlerde, makalelerde ve bayraklarda kullanılan ayı, Rusya için yaygın bir sembol. Ruslarla özleşmiş olan ayıların kötülükleri kovup, bereket ve mutluluk sağladığına inanılıyor.

Dışarı çıkmadan önce votka içirten dondurucu soğuk havası:

En kurak ülkelerden biri olan Rusya, kışları uzun ve aşırı soğuk, yazları ise kısa ve kurak geçen karasal bir iklime sahiptir. Yüzölçümü büyük olduğundan dolayı ülkeye sadece bir iklim hakim değildir: Tundra, Tayga, Sıcak ve Astropikal iklim. Kış aylarında Sibirya bölgesinde sıcaklık ortalaması -50°C’ye kadar düşer.

11 saat dilimine sahip olması:

Dünya, 24 saat dilimine bölünmüştür. Fransa’dan sonra en çok saat dilimine sahip olan Rusya ise bu saat dilimlerinin tam tamına 11 tanesini kapsıyor.

Başyapıtların eksik olmadığı Rus edebiyatı:

rus yazarlar

Rusya için Rus edebiyatı haricinde Dünya edebiyatına da hatırı sayılır derecede katkı yapıp edebiyatın ilerlemesini sağlayan Dostoyevski, Puşkin, Tolstoy, Gogol, Maksim Gorki ve Vladimir Nabokov gibi nice usta yazar ve şairlerin anavatanı diyebiliriz.

14
10
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
14
10
3
2
1