Rusya, Kendi İşletim Sistemini Tabletlerde Kullanmak İçin Huawei ile Anlaştı

31
9
3
1
0
Rusya, gelecek yıl yapacağı nüfus sayımları için Huawei'yle bir pilot proje geliştirerek kendi işletim sistemi olan Aurora'yı 360 binden fazla Huawei tablette kullanmak istiyor. İki ortak başarılı olursa bu durum, en çok Google'ın başını ağrıtacağa benziyor.

ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşları son hızla devam ediyor. ABD yönetiminin saf dışı bırakmak istediği Çinli teknoloji devi Huawei, ilk olarak kendi işletim sistemi kartını oynadı ve HarmonyOS'u resmi olarak piyasaya sürdü. HarmonyOS, uzun bir süre daha akıllı telefonlarda karşımıza çıkmayacak ancak şirketin son hamlesi, Google'ı iyiden iyiye zora sokacakmış gibi görünüyor.

Dünya devlerinden bir tanesi olan Rusya'nın kendine ait bir işletim sistemi bulunuyor; Aurora. Ancak Rusya, bugüne kadar bu işletim sistemini herhangi bir cihazda kullanmadı. Bu yıla kadar sistem, bir kenarda bekletilmişti ancak şimdi, Rusya'da önümüzdeki yıl yapılacak nüfus sayımlarında kullanılacak binlerce tablet, bu işletim sistemiyle donatılıyor. Benzer bir şekilde Huawei de, tabletlerinde Aurora'yı kullanmak için Rusya'yla temas halinde.

Huawei

İlk kez Reuters'ta yer alan bilgilere göre Rusya, Aurora'yı daha etkin bir biçimde kullanmak için nüfus sayımlarını bahane ediyor. Sayım süreci boyunca yaşananlar, Aurora'nın daha geniş kapsamlı kullanılmasının önünü açabilecek. Ancak görünen o ki Huawei ile Rusya, pilot bir uygulama başlatarak tabletlerde bu işletim sistemini kullanacak. Üstelik bu durum hem Rusya hem de Huawei cephesinden doğrulanmış durumda.

Bir Huawei sözcüsünün açıklamalarına göre şirket, Rusya Haberleşme Bakanlığı'yla sürekli olarak irtibat halinde ve Rusya, Ağustos 2020'ye kadar 360 binden fazla Huawei üretimi tablette Aurora'nın kullanılmasını istiyor. 

Aurora işletim sistemi, Rusya'nın resmi telekomünikasyon şirketi Rostelecom'a ait. Şirket yetkililerin yaptığı açıklamalarsa Huawei'yle başlatılan bu pilot uygulamayı açıkça doğruluyor. Şirket yetkililerinin açıklamalarına göre Rusya, Huawei ile iş birliği yapmak için çeşitli yollar üzerinde çalışıyor.

Huawei, kendi işletim sistemini tanıtarak mobil işletim sistemi pazarında neredeyse tekel durumunda bulunan Google'a ciddi bir rakip olabileceğinin sinyalini vermişti. Çinli şirket şimdi de Rusya'nın kendi işletim sistemini kullanabilmesi için iş birlikleri oluşturuyor. Böylece bugüne kadar rakibi olmayan Google'ın şu sıralarda hem HarmonyOS hem de Aurora gibi iki farklı rakibi ortaya çıkmış oluyor. Google'ın bu durumla nasıl başa çıkacağınıysa hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://gizmodo.com/huawei-is-in-talks-to-launch-a-pilot-program-using-russ-1837601730
31
9
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
31
9
3
1
0