Rusya Sağlık Bakanı, Koronavirüse Karşı Toplu Aşılama İçin Ekim Ayını İşaret Etti

13
7
4
1
1
Aşı çalışmaları gerçekleştirilen ülkelerden bir tanesi olan Rusya'nın sağlık bakanı, aşı için ekim ayını işaret etti. Sağlık bakanı, önümüzdeki birkaç ay içerisinde 2 aday aşının daha klinik testler için başvurmasını beklediklerini söyledi.

Dünya genelinde 17 milyondan fazla kişiye bulaşan ve 685 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüse karşı halen tam anlamıyla bir çözüm geliştirilebilmiş değil. Dünyanın çeşitli ülkelerinde aşı için çalışmalar yapılıyor.

Bu aşı çalışmalarından bir tanesi de salgından en çok etkilenen ülkelerden bir tanesi olan Rusya'da gerçekleştiriliyor. Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, gazetecilerle yaptığı toplantıda koronavirüsle ilgili aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Toplu aşılama ekimde

covid-19 aşı

Muraşko, klinik denemeleri sona eren bir aday aşıyla ilgili olarak "Gamaleya Enstitüsünün geliştirdiği COVID-19 aşısının klinik denemeleri tamamlandı ve kayıt prosedürü için belgeler hazırlanıyor" ifadelerini kullandı. Muraşko, aşı kaydının ardından ilk önce sağlık çalışanlarına ve öğretmenlere yapılacağını ve bu grupların gözlem altında tutulacağını söyledi.

Toplu aşılama hakkında da konuşan Rusya Sağlık Bakanı, ekim ayından itibaren toplu aşılmanın planlandığını ifade etti. Muraşko, ayrıca önümüzdeki 1,5 – 2 ayda 2 aday aşının daha gönüllüler üzerinde denenmesi için başvuru yapacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Klinik test aşamaları

aşı klinik testleri

Aşının insanlar üzerinde yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamalı insanlı testlerden geçmesi gerekiyor. Bu aşamaların ilk adımında aday aşı, az sayıdaki sağlıklı, gönüllü denek üzerinde test ediliyor. Bu test sırasında aşının güvenli olup olmadığına ve yan etkilerine bakılıyor.

Klinik testlerin 2. aşamasında, aday aşı 100'den fazla denek üstünde test ediliyor. 3. ve son aşamada ise bu işlemler birkaç bin denekle gerçekleştiriliyor. Tüm bu aşı geliştirme süreci yıllar alabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre şu an 139 aday aşı, klinik deneme aşamasında bulunuyor.

Kaynak : https://www.haberturk.com/rusya-dan-asi-icin-dikkat-ceken-aciklama-2761705
13
7
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
13
7
4
1
1