Sony, Üç Sensör Teknolojisini Tek Üründe Birleştiren Yeni Sensörünü Duyurdu

46
2
1
1
0
Sony'nin yeni sensörü, üç sensör teknolojisini tek bir sensörde birleştiriyor ve kullanıcıların fotoğraf çekerken yaşadığı birçok soruna tek bir sensörle çözüm buluyor.

Sony tarafından geliştirilen yeni sensör, 3 ayrı fonksiyonu bir araya getirerek kullanıcılara oldukça farklı bir deneyim sunuyor. Yeni bir tasarım kullanarak 3 farklı sensör teknolojisini tek bir ünitede birleştiren Sony; Global Shutter (Global Enstantane) özelliğine sahip, hem yığılmış tasarımlı hem de arkadan aydınlatmalı bir yapı kullanarak birkaç görüntü kalitesi sorununu aynı anda çözen bir sensör üretmeyi başardı.

Bir süredir geliştirilmekte olan Global Shutter sensörleri, tek seferde bir dizi piksel yerine tüm görseli ortaya çıkarmak için kullanılıyor. Bu değişiklik, hareketli nesnelerin büküldüğü veya eğildiği, gözüken odak düzlemi bozulması adı verilen yüksek hızlı bozulma türünü önlüyor. 

Global Shutter sensörleri, tüm görüntüyü bir kerede göstermek için görüntü verilerinin aynı anda yakalanmasına izin veren geçici veri depolama metodunu kullanıyor. Fakat burada verilerin geçici olarak saklanması için sensörün çevresinde kablo ve diğer bileşenlere ihtiyaç duyuluyor. Bu da ışık için oldukça büyük bir sorun.

Ön blok ışıklarına yerleşen bu parçalar, düşük ışık performansına neden olur. Bu düşük performans, yüksek çözünürlüklü sensörlerde bir sorun haline gelir. Çünkü daha fazla piksel, daha az ışık toplama yeteneğine sahip daha küçük piksel anlamına gelir.

Sony, arkadan aydınlatmalı bir tasarıma geçmenin, artan çözünürlüğün düşük ışık performansı üzerindeki olumsuz etkisini azalttığını söylüyor. Sonuç olarak düşük ışık performansından ödün vermeden yüksek çözünürlük sunan Global Shutter sensörü oluşuyor.

Sony, yeni bir piksel yapısı kullanarak bellek depolama donanımını daha da geriye çekerek metal kabloları arkaya taşımayı başardı. Sony, tasarımın 12 MP'lik bir sensörü 20 MP'e dönüştüren önden aydınlatmalı bir sensöre göre 1,7 kat daha yüksek çözünürlük sunduğunu söylüyor.

Yeni Sony sensörünün tasarım özelliklerine göre ilk kullanım alanları; aynasız kameralar veya akıllı telefonlar değil, üretim ve inceleme olacak. Yeni sensör teknolojisi, ilk olarak yüksek maliyetli üretim ve denetim ekipmanlarında kullanılacak olsa da ileride bu teknolojinin daha yaygın hale gelmesi bekleniyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/photography/sony-sensor-backlit-stacked-global-shutter/
46
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
46
2
1
1
0