SpaceX, NASA İçin İkmal Kapsülünü Bu Gece Canlı Yayınla Fırlatacak

7
5
1
0
0
SpaceX, NASA ile yaptığı anlaşmayla NASA için gerekli tüm ikmal görevlerini gerçekleştiriyor. Bu gece ikmal görevinin 18.sinin başlaması bekleniyor.

Bu gece Florida’dan fırlatılması beklenen Dragon kapsülüyle SpaceX, NASA için son kargo görevini başlatacak. Bu görevle SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan mürettebata yaklaşık 5.000 kilogram malzeme göndermeyi hedefliyor. Bu görev için şirket, daha önce iki kez kullandığı Dragon kapsülünü kullanacak. Eğer görev başarılı olursa, aynı Dragon kapsülü tarihte ilk kez üçüncü bir yolculuğa çıkacak.

Dragon kapsülünün ana depolama bölgesinde mürettabatın tüketeceği yiyecek ve malzemelerin yanı sıra bilimsel deneylerde kullanılması amacıyla materyaller de bulunuyor. Ayrıca, parkinson ve skolyoz hastalarından alınmış dokular ile 3D yazıcılar da kapsülün içinde yer alıyor.

Dragon Kapsülü

Kapsülde istasyonun kendisi üzerinde kullanılmak için tasarlanmış önemli bir parça da yer alıyor. Kapsülün bagajına yerleştirilen parça, basınçsız ortamda uçuş boyunca kapsülün arka bagajında gidecek. Uluslarası Bağlantı Adaptörü olarak bilinen bu parça, Uluslarası Uzay İstasyonu’nun dışında bir bağlantı yerine eklenecek, bu sayede gelecekteki SpaceX ve Boeing ortaklığında üretilen iki ticari uzay aracı için yeni bir park noktası oluşturulacak.

Boeing tarafından üretilen bu bağlantı adaptörü aslında türünün üçüncü örneği. İlk adaptör, 2015 yılında SpaceX’in Falcon Heavy adlı roketiyle uzaya fırlatılmıştı fakat roket kalkıştan sonra parçalanınca adaptör de zarar görmüştü. 2016'da ikinci bir yerleştirme adaptörü başka bir Falcon 9'da fırlatıldı ve ardından bir uzay yürüyüşü sırasında limana kuruldu. Üçüncü adaptör görevi, eğer başarılı olursa SpaceX ve Boeing’e iki yeni park opsiyonu sunacak.

Falcon Heavy Patlama Anı

Bugünkü fırlatma, SpaceX’in NASA ile yaptığı sözleşmenin 18. fırlatması olacak. Sözleşmeye göre SpaceX, 20 fırlatma yapacak. SpaceX, 19. ve 20. fırlatmaları da Dragon Kapsüllerinin içinde yapmayı planlıyor. Geçtiğimiz günlerde NASA ile SpaceX yeni bir kontrat imzalamıştı ve anlaşmaya göre SpaceX, 2024’e kadar NASA için ikmal görevlerine devam edecek.

Bu gece TSİ (Türkiye saati) ile 01.51’de fırlatılması plananlanan kapsül için %30 şans öngörülüyor. Hava ve diğer sebeplere bağlı olarak fırlatma önümüzdeki günlere ertelenebilir. Eğer fırlatma yapılırsa, NASA ve SpaceX fırlatmayı canlı olarak resmi sitelerinde yayınlayacaklar.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/7/24/20700685/nasa-spacex-cargo-resupply-mission-dragon-falcon-9-rocket-launch-watch-live
7
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
5
1
0
0