Türk Bilim İnsanı, Donmuş İnsan Dışkısından Bıçak Üretti

290
56
28
14
6
Bilim insanları, donmuş insan dışkısından yapılan bir bıçağın hayvan derisini kesip kesemeyeceğini test etti. Bu yöntem, keşfedilen eski bir yazıtta geçiyordu.

Hayatta hiç donmuş dışkılardan silah yapılıp yapılmayacağını merak ettiniz mi? Muhtemelen etmediniz. Bu soruya Kent Eyalet Üniversitesi bilim insanları kafa yormakla kalmadı, yanıt verebilecekleri bir prototip de üretti. 

Tabii ki bilim insanlarının bu çalışmasının bir nedeni var. Antropolog Wade Davis, Inuit toplumundan kalma yazıtlarda bir kişinin, kendi donmuş dışkısından bıçak yaparak bir köpeğin karnını yardığının anlatıldığını söylüyor. Araştırmacılar da bu iddianın gerçekliğini test etti. 

Hikayeye göre bir adam, yerleşime taşınmayı reddeder. Ailesi de kaçmasın diye adamın eşyalarına el koyar. Adam bunun üzerine donmuş dışkısını tükürerek bıçak haline getirir ve o bıçakla bir köpeği keser. Köpeğin kaburgalarından kızak, derisinden semer yapar ve diğer köpeğinin çektiği kızakla buzda kaybolur. 

dışkı bıçak

Hikaye bölge kültüründe pek çok kaynakta yer almasına rağmen gerçekliği tartışmalıdır. Bilim insanları, en azından o yöntemle bir bıçak yapılıp yapılmayacağını görmek istediler. 

İddiayı test etmek için araştırmacı Metin I. Eren, bölge halkının beslenmesine benzer şekilde protein ve yağ asidi açısından zengin bir beslenme şekline geçti. Sekiz günlük bu sürecin ardından dışkılarını toplayıp -20 derecede donduran araştırmacı, dışkıları elle ya da seramik kalıpla şekillendirmeyi de ihmal etmedi. 

Daha sonra bıçakları birkaç dakikalığına -50 derecede gömen araştırmacı, bıçakların ne kadar işlevsel olduğunu test etmek için domuz derisi kesmeyi denedi. 

dışkı bıçak

Hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde bıçaklar hiçbir işe yaramadı. Onun yerine deriye temas ettikleri anda çözündü ve geriye tahmin ettiğiniz izleri bıraktı. Standart beslenme ile üretilen bıçaklar da başarısız oldu. 

İnsan dışkısının kullanımı aslında olağan bir şey. Günümüzde bile uzay araçlarında katı atıklardan baskı malzemesi ve polihidrobütan üretiliyor. Yine de bıçak yapmak için çok iyi bir alternatif değil. Deneyin tamamen doğru olması için, sıcaklığın çok düşük olduğu ortamda ve köpek derisini taklit edebilecek bir materyalle tekrarlanması daha sağlıklı olacaktır. Böylece ortam ısısı nedeniyle bıçak çözünmeyebilir. 

Kaynak : https://massivesci.com/notes/knives-manufactured-frozen-human-feces-poop-do-not-work/
290
56
28
14
6
Emoji İle Tepki Ver
290
56
28
14
6