Türkiye'nin İlk Uçan Arabası 'CEZERİ', Test Uçuşunu Başarıyla Tamamladı [Video]

262
17
16
6
5
Baykar tarafından geliştirilmekte olan Türkiye'nin ilk uçan otomobili CEZERİ, ilk özgür uçuşunu gerçekleştirdi. Daha önce halatlarla uçan araç, bu kez halatsız bir şekilde uçtu. Uzmanlar, uçan arabaların Türkiye'nin geleceği için çok önemli olduğunu söylüyorlar.

Yıllar önce sadece film ögesi olarak karşımıza çıkan uçan arabalar, şu sıralar gerçek hayatın bir parçası olmak üzere. Bu bağlamda çalışmalarını sürdüren bazı şirketlerin olduğu zaten biliniyordu. Ancak bu konuyla ilgili ülkemizde de sürpriz bir gelişme yaşandı. Baykar, Türkiye'nin ilk uçan arabası "CEZERİ"nin test uçuşunu başarıyla tamamladığını duyurdu.

230 kilogram ağırlığında oluşturulan ön prototip, yerden 10 metre yükselerek başarılı bir test uçuşu gerçekleştirdi. Daha önce halatlı olarak test uçuşu yapan CEZERİ, dün yapılan halatsız testlerde de başarılı oldu. Uzmanlar, CEZERİ'nin ilk uçuşunu gerçekleştirmesinin oldukça önemli olduğunu söylüyorlar. Çünkü şu ana dek aktif olarak kullanılan bir uçan otomobil yok. Haliyle CEZERİ, bu alanda Türkiye'yi ileriye taşıyacak.

İşte dün itibarıyla ilk kez özgürce uçan CEZERİ

CEZERİ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Savunma Sanayi Analisti Kadir Doğan, Türkiye'nin uçan araba yarışına bu kadar erken girmesinin kritik önem arz ettiğini ifade ediyor. Uçan otomobillerin toplumsal ulaşımdaki en devrimsel yenilik olduğunu ifade eden Doğan, bu sektörde Airbus gibi şirketlerin çalıştığını ancak Baykar'ın özellikle de insansız hava araçlarından edindiği tecrübelerin, rakiplerine karşı ciddi avantaj sağladığını söyledi.

Kadir Doğan' göre CEZERİ, Türkiye için çok ciddi avantajlar sunacak. Bu tür araçlarda kullanılan teknolojilerin, insansız hava araçlarından entegre edilen teknolojiler olduğunu ifade eden Doğan, bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar sayesinde uçan otomobil konusunda çok önemli teknik avantajların olacağını söylüyor.

CEZERİ

Savunma Sanayi analisti tarafından yapılan açıklamalara göre uçan arabalar, Türkiye'de de yeni iş kollarının gelişmesini sağlayacak. Özellikle de bu tür bir sektöre erken girilmesi durumunda, Türkiye'de farklı alanlar için de kapıların açılabileceğini söyleyen Doğan, bu yüzden CEZERİ projesinin çok önemli olduğunu ifade ediyor.

Bu arada CEZERİ projesi, yaklaşık 1,5 yıl önce hayata geçti. İlk kez de geçtiğimiz yıl düzenlenen Teknofest etkinliğinde gördüğümüz uçan araba, önümüzdeki süreçte çok daha fazla konuşulacak gibi görünüyor. Selçuk Bayraktar tarafından yapılan açıklamalara baktığımızda, CEZERİ'nin yollara inmesi 10 ila 15 yıl zaman alacak ancak bu süreçte çalışmalar devam edecek. Bayraktar, bu aracın 3-4 yıl sonra kırsal alanlarda kullanılabileceğini ifade ediyor.

İşte Türkiye'nin ilk uçan arabası CEZERİ'nin gerçekleştirdiği ilk halatsız uçuş

Kaynak : https://www.yenisafak.com/ekonomi/turkiye-ucan-otomobil-yarisina-erken-girdi-cezeri-devrimsel-bir-adim-olacak-3567339
262
17
16
6
5
Emoji İle Tepki Ver
262
17
16
6
5