Uçan Arabalar Japonya’da Gerçek Oluyor

60
7
2
2
1
Özellikle bilim kurgu eserlerinde sık sık geleceğin sembolü olarak gösterilen uçan otomobiller en sonunda gerçek olabilir. Japon hükümeti bu araçların 2023’e yetişmesini istiyor.

Bir neslin çocukluğunda çizgi filmlerde gördüğü, gelecek tasvirlerinde en çok kullanılan nesnelerden biri olan uçan otomobiller o kadar da uzakta olmayabilir. Japon hükümeti, uçan otomobillerin 2023te aktif olarak kullanılmaya başlanması için ciddi bir bütçeyi gözden çıkardı.

Dünyanın dört bir yanında Airbus, Boeing ve Uber gibi firmalar şu anda uçan otomobiller ve hava taksiciliği için çalışmalar yapıyor. Bunların bir kısmı serbest gezebilen araçlar üzerine yoğunlaşırken bir kısmı da sabit noktalar arasında hareket edecek araçlara odaklanıyor.

2 Kişilik EVTOL’ler geliyor

sd-xx evtol

Kısa mesafelerde dikey iniş kalkış yapabilen araçlarla (VTOL) yolculuk etme fikri, Japonya’da gerçekleşmesi pek de imkansız bir şey değil. Ülkenin yeni uçan araç girişimlerinden olan SkyDrive, kısa süre önce SD-XX’i duyurdu.

Bu araç elektrikle çalıştığı için eVTOL olarak sınıflandırılıyor. Saatteki hızı 100 kilometreye ulaşabilen araç, bir otomobil boyutunda ve 2 yolcuyu onlarca kilometre boyunca taşıyabiliyor. Firma, ilk uçuş testlerini bu yaz tamamlayabileceğini umuyor.

Firmanın CEO’su olan eski Toyota mühendisi Tomohiro Fukuzawa, Tokyo veya Osaka gibi büyük şehirlerde hava taksi hizmeti vermeyi düşündüklerini ifade etti. Bu şehirlerin seçilme nedeni ise deniz üzerinden uçuşun henüz riskli olarak görülmesi olarak ifade edildi.

Dikey kalkış 

sd-xx

SkyDrive CEO’su ayrıca geliştirme sürecinin, “girişimdeki personel sayısının artmasıyla birlikte ciddi anlamda hızlandığını ifade etti. İlk aşamada ise aralarında Universal Studios Japan’ın da yer aldığı çeşitli bölgelere yapılacak geziler için SD-XX’ler kullanılacak. 

Fukuzawa aracın temel olarak otomatik pilotta ilerleyeceğini ancak olası bir acil durumda manevra yapabilmek için de pilota ihtiyaç duyacağını ifade etti. Şirket CEO’su amaçlarının 2028 yılına kadar en az 100 araç satmak olduğunu söyledi. CEO’nun açıklamalarına göre her bir SD-XX “pahalı bir araba fiyatına” satılacak. Uçan otomobiller hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Bunlardan birini kullanmak ister miydiniz?

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/flying-cars-are-actually-finally-becoming-a-reality-in-japan
60
7
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
60
7
2
2
1