Uzaya Çıkmış veya Çıkacak Dünyaca Ünlü 7 Milyarder

23
8
2
1
1
Son dönemlerde durgunluk yaşayan uzay turizmi, 2021 yılı itibariyle yeniden canlanıyor. Jeff Bezos başta olmak üzere birçok milyarder 2021 içerisinde bir süre de olsa dünyayı terk etmeye hazırlanıyor. Bu içeriğimizde zamanında uzay turisti olmuş ve önümüzdeki dönemde uzaya gidecek milyarderleri yakından tanıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Amazon CEO’su ve sık sık dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos, kendi şirketi Blue Origin ile uzaya çıkacağını açıklamıştı. Tahmin edebileceğiniz üzere Jeff Bezos bu konuda ilk değil. Daha önceden kendi imkânları ile uzaya çıkmış veya uzaya çıkmaya hazırlanan birçok milyarder bulunuyor.

Jeff Bezos da kurucusu olduğu Amazon’daki görevlerini azaltarak CEO konumuna geçmesiyle, 2000 yılında kurduğu havacılık ve uzay araştırma şirketi olan Blue Origin’e odaklanmaya başladı. Jeff Bezos’un ardından uzaya çıkacak olan iş dünyasında tanınmış birçok milyarder de bulunuyor. Bu içeriğimizde uzaya çıkmış veya çıkmaya hazırlanan uzay milyarderlerini yakından tanıyoruz.

Hâlihazırda uzaya gitmiş olan milyarderler:

Microsoft Office’in yaratıcılarından biri olan Charles Simonyi:

Charles Simonyi

  • Ne zaman uzaya gitti?: Nisan 2007 ve Mart 2009
  • Nereye gitti?: Uluslararası Uzay İstasyonu
  • Hangi şirket ile gitti?: Space Adventures

Microsoft’ta bir dönem Yazılım Grubu Başkanı olarak görev alan Charles Simonyi, Microsoft Office programlarının ilk versiyonlarını da yapan isimdir. Uzaya çıkan ilk milyarder olan Charles Simonyi, aynı zamanda genel olarak uzaya giden ikinci Macaristan vatandaşıdır. ABD merkezli bir uzay turizmi şirketi olan Space Adventures ile uzaya çıkan Charles Simonyi bu yolculukta Rus asıllı uzay aracı Soyuz ile seyahat etmişti. 1981 yılında Microsoft’un 40. çalışanı olarak şirkete katılan Charles Simonyi’ye bu uzay yolculuklarının toplamı ise 60 milyon dolara mâl olmuş.

Sokak sanatçılığından Uluslararası Uzay İstasyonu’na: Guy Laliberté

Guy Laliberté

  • Ne zaman uzaya gitti?: Eylül 2009
  • Nereye gitti?: Uluslararası Uzay İstasyonu
  • Hangi şirket ile gitti?: Space Adventures

Oldukça garip bir geçmişi olan Guy Laliberté, 1984 yılında Cirque du Soleil isimli kendi sirk şirketini kurana kadar sokak performansları yaparak geçiniyordu. Liseden sonra 18 yaşında Avrupa’yı otostop çekerek gezdiği bir maceraya atılan Guy Laliberté, sokakta akordeon çalarak, çubuklar üzerinde yürüyerek ve ateş püskürtme numaraları yaparak para kazanıyordu. Daha sonra doğduğu ülke Kanada’ya geri dönen Guy Laliberté, burada hidroelektrik santralinde çalışmaya başladı, fakat iş yerindeki grev nedeniyle işinden ayrıldı ve birkaç kendisi gibi akrobat arkadaşı ile Kanada’nın en büyük sirki olan Gilles Ste-Croix’u kurdu. 2006 yılı civarında da profesyonel poker oyuncusu olan Guy Laliberté, paraya para dememeye başladı. Bunun sonucunda ise 2009 yılında Space Adventures şirketi aracılığı ile uzaya çıktı. 1 aylık Uluslararası Uzay İstasyonu macerası için 35 milyon dolar ödeyen Guy Laliberté, Space Adventures şirketinin son özel uzay yolculuğunu da yapmış oldu.

Önümüzdeki dönemlerde uzaya gidecek olan milyarderler:

5 yaşından beri kurduğu uzay yolculuğu hayalini sonunda gerçek oluyor: Jeff Bezos

Jeff Bezos

  • Ne zaman uzaya gidecek?: Temmuz 2021
  • Nereye gidecek?: Kármán Hattı
  • Hangi şirket ile gidecek?: Blue Origin

Dünyanın ikinci en zengin insanı olan Jeff Bezos, 5 yaşından beri hayalini kurduğu uzay yolculuğunu 2021’in Temmuz ayında gerçekleştirecek. 2000 yılında Blue Origins şirketini kurduktan günümüze kadar şirkete 7,5 milyar dolar yatırım yapan Bezos, kardeşi Mark ile birlikte şirketin ilk insanlı uzay yolculuğunda yer alacak. Dış uzayın başlangıcı olarak kabul edilen Kármán Hattı’na kadar sürecek olan bu yolculukta Bezos, New Shepard isimli uzay aracı ile yeryüzünden yaklaşık 100 km yükseğe seyahat edecek.

Hem girişimci hem de dünya rekoruna sahip bir pilot: Jared Isaacman

Jared Isaacman

  • Ne zaman uzaya gidecek?: Eylül 2021
  • Nereye gidecek?: Dünya yörüngesi (Geocentric orbit)
  • Hangi şirket ile gidecek?: SpaceX

Henüz 16 yaşındayken ABD’nin popüler ödeme işlemcisi olan Shift4 Payments şirketini kuran Jared Isaacman, 14 yaşında okulu bırakıp bilgisayar teknisyeni olarak çalışmaya başlamıştı. 2004 yılında uçuş dersleri almaya başlayan Jared Isaacman, 2009 yılında dünya etrafında uçuş rekoru kırdı. Uçuşa olan merakını da iş dünyasına taşıyan Isaacman, 2012 yılında Draken International isimli şirketin kurucu ortağı oldu. Bu şirket ise ABD ordusu için pilot yetiştiren oldukça büyük bir uçuş şirketi hâline geldi. Jared Isaacman, son olarak Eylül ayında SpaceX’in gerçekleştireceği ilk tamamen sivil özel uzay uçuş görevi Inspiration4’un kaptanı olarak seçildiğini açıkladı. Jared Isaacman, Inspiration4 görevinde Dragon uzay aracına kaptanlık edecek ve dünyanın ilk yörüngesine yolculuk edecek.

Kendisiyle birlikte Ay’a gidecek hayat arkadaşını arayan Yusaku Maezawa:

Yusaku Maezawa

  • Ne zaman uzaya gidecek?: Aralık 2021 ve 2023
  • Nereye gidecek?: Uluslararası Uzay İstasyonu ve Ay
  • Hangi şirket ile gidecek?: Space Adventures ve SpaceX

Japonya’nın en büyük çevrimiçi moda pazarı olan Zozotown’un kurucusu Yusaku Maezawa, yakında uzaya gidecek en ilginç milyarderlerden biri. Sürekli ilginç olaylarla gündeme gelen Yusaku Maezawa, teslim aldıktan birkaç ay sonra perte çıkardığı sadece 1 tane bulunan Pagani Zonda’sı ve Ay yolculuğunda kendisine eşlik edecek “hayat arkadaşını” aramasıyla epey bir konuşulmuştu. 2023 yılında SpaceX ile yanına birkaç modacı, müzisyen, ressam ve film yönetmeni alarak Ay’a gidecek olan Yusaku Maezawa, Elon Musk’ın açıklamasına göre kendisine “çok para” ödemiş durumda. Önce 2021 yılında Space Adventures ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek olan Yusaku Maezawa, 2023 yılında da SpaceX ile Ay’a gidecek.

Virgin Group altına 350’den fazla şirket toplayan girişimci: Sir Richard Branson

Sir Richard Branson

  • Ne zaman uzaya gidecek?: 2021 yılının sonu
  • Nereye gidecek?: Yeryüzünden 100 km yükseğe 
  • Hangi şirket ile gidecek?: Virgin Galactic

350’den fazla şirkete ev sahipliği yapan Virgin Group’un kurucusu Sir Richard Branson, 2021 yılında uzaya çıkacak bir diğer multi-milyarder isim. Yine bizzat kendi kurduğu Virgin Galactic isimli ticari uzay şirketi ile uzaya çıkacak olan Richard Branson, şirketin yeni uzay aracı Unity’nin 3. test uçuşuna eşlik edecek. Yolcularını, yeryüzünden 100 km yükseğe taşıyacak bu yolculuk, tüm testlerinin tamamlanmasının ardından ticari olarak müşterilere açılacak. Unity’nin yapacağı ilk resmi ticari uçuşta ise araçta 600’ün üzerinde yolcu bulunacak. Bu yolcuların arasında şimdiden yerlerini ayırtan Angelina Jolie, Tom Hanks ve bir dönem Facebook davaları ile çok konuşulan Tyler ve Cameron Winklevoss kardeşler de bulunuyor.

Google’ın kurucu ortağı ve bir uzay aşığı: Sergey Brin

Sergey Brin

  • Ne zaman uzaya gidecek?: Henüz duyurulmadı
  • Nereye gidecek?: Uluslararası Uzay İstasyonu
  • Hangi şirket ile gidecek?: Space Adventures

Larry Page ile birlikte Google’ı kuran Sergey Brin, 2019’a kadar Alphabet Inc.’in başkanlığını yapıyordu. 2021 yılı itibariyle serveti 100 milyar doları geçen Sergey Brin, 2008 yılında Space Adventures şirketinin de önemli yatırımcılarından biri hâline gelmiş ve daha sonra Tesla’nın da ilk yatırımcılarından biri olmuştu.  Annesi de bir dönem NASA’da uzay araştırmacısı olan Sergey Brin, Yusaku Maezawa’nın ardından uzun süre sonra Space Adventures şirketi ile Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ziyaret edecek ikinci milyarder uzay turisti olacak.

Önceki dönemlerde uzaya gitmiş ve yakın tarihte uzaya gidecek multi-milyarderleri yakından tanıdığımız içeriğimizin sonuna geldik. Özellikle Jeff Bezos’un son dönemde uzay turizmine bu kadar fazla enerji ve yatırım aktarması, diğer milyarder ve şirketlere de ilham kaynağı olmuş gibi duruyor. Bu nedenle önümüzdeki aylarda daha birçok ismin uzay turisti olacağını söyleyebiliriz.

23
8
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
23
8
2
1
1