Valorant, PUBG ve LoL Gibi Oyunlarda Sırtınızı Yere Getirmeyecek 17 Taktik

58
21
4
3
2
Bazen vazgeçilmez bir tutkunun peşinden gitmek bazen zaman öldürmek bazen arkadaşlarla buluşmak için oynadığımız oyunlarda rakipler tarafından “ezilmek” çoğu zaman o kadar da eğlenceli olmuyor. Biz de en çok oynanan FPS, Battle Royale ve MOBA türünden oyunları sizin için seçtik ve sırtınızı yere getirmeyecek taktikleri derledik.

Eskiden oyun oynamak bu kadar karmaşık ve zorlayıcı değildi, internet kafeye gidip “abi bana GTA açar mısın” dedikten sonra şehrin sağına soluna bazuka atıyorduk. Oyun sektörünün gelişimiyle espor kavramı ve daha rekabetçi bir ortamın doğması oyunların da gidişatını bu yönde etkiledi. İnternet kafelerde GTA’nın yerini LoL, CS gibi oyunlar aldı ve bu değişime ayak uydurmak o kadar kolay olmayabiliyor. Eve gelip kafa dağıtmak için oyuna girdikten sonra klavyeyi, monitörü dağıtmamızın sebebi de bu aslında.

Oyun oynamak ve bundan zevk almak artık belli başlı taktiklerin de bilinmesini zorunlu kılıyor. Valorant, PUBG veya PUBG: Mobile ya da League of Legends oyunlarından vereceğimiz bilgiler, kendinizi geliştirmeniz adına önem taşıyor ve oyunların geneline uygulanabilmesi ile kafanızı uzun süre rahat ettirecektir.

Yeni ama tanıdık bir yüz: Valorant

  • Aim’inizi düşmanın olabileceği yere önceden tutmak (pre-aim) ve kendinizi düşmanın çıkmasına hazırlamak sizi bir adım öne taşıyacaktır.
  • Açılarınızı, karşınızda tek bir düşman olabilecek gibi ayarlamaya çalışın. Aynı anda 2 yere açık vermek sizi düşmanların çapraz ateşine kolay bir yem yapacaktır.
  • “Strafe” olarak da bilinen sağ-sol hareketlerinizi senkronize bir şekilde yaparak saklandığınız yerden çıkıp, hareketinizin mermi isabetine olan etkisinin geçmesini bekleyerek ateş etmelisiniz. 
  • Orta ve uzak mesafelere burst (2’li, 3’lü) şekilde ateş ederken silahın tepmesinin sıfırlanmasını bekleyin.
  • Mermilerinizi idareli harcamaya çalışın ve gereksiz yere şarjör değiştirmekten kaçının. 

Düşmanlarla karşılaşabileceğiniz yollarda saldıran veya savunan olmanız fark etmeksizin, sizi öldürme ihtimali olan 2 farklı düşmana aynı anda yakalanmamaya ve adım adım ilerlerken düşmanların olası pozisyonlarını temizleyerek ilerlemeye dikkat etmelisiniz. Düşmanlarınızın açılarını kapatmak için sis gibi görüş engelleyen yetenekler ve düşmanların pozisyonlarından ayrılmalarını sağlamak için yakıcı yetenekler kullanılmalıdır.

Mouse ve klavye koordinasyonu FPS oyunlarında çok önemli ve bu yüzden oyun içindeki hareketleriniz size doğal gelmeli, kendinize uygun hassasiyeti bulmanız ve buna alışmanız gerekir. Çoğu FPS oyununda hareket halinde ateş etmek isabet oranınızı olumsuz yönde etkileyecektir, bu sebeple ateş etmeden hızınızın sıfır olmasına dikkat etmeniz gerekir. İsabetli bir vuruş için durmaya çalışırken zaman kaybetmeden, sola doğru giderken elinizi A tuşundan çekip anlık olarak D tuşuna basıp çekerek (sağa doğru gidiyorsanız tam tersi) hızınızı sıfırlayıp isabet oranınızın yükselmesini sağlayabilirsiniz.

Her şarjör değişiminin sizi birkaç saniyeliğine tehditlere savunmasız bıraktığını unutmayın. Bu bilgiyi düşmanlarınızı yanıltmak için de kullanabilirsiniz: Şarjör değiştirme tuşuna bastıktan sonra hızlıca silahınıza geri dönerek değişimi iptal edebilirsiniz, düşmanınız sizi şarjör değiştiriyor sanarken onları gafil avlayabilirsiniz.

Yılların Battle Royale efsanesi PUBG ve PUBG Mobile:

  • Oyun stilinizi belirleyin; aiminize güveniyorsanız çatışmaktan çekinmeyin ve yüksek loot çıkan kalabalık alanlarda aiminizin size sağlayacağı avantajlardan yararlanın. 
  • Eğer durum böyle değilse daha az kişinin atladığı yerleri tercih edip gazla beraber hareket etmek, sizi kazanmaya yaklaştıracaktır.
  • Enerji içeceği ve ağrı kesicisiz kalmamaya özen gösterin.
  • Bazen lootlamak kadar lootlamamak da önemlidir.
  • Aynı köşeden iki kere çıkmayın.
  • Dezavantajlı olduğunuz durumlarda zorlamayın.

PUBG’ye girdiğinizde nasıl oynayacağınızı önceden bilmeniz ve buna göre kafanızda plan yapmanız, anlık karar vermek zorunda kaldığınız durumlarda sizi kurtaracaktır. Mental olarak hazırlandığınızda ne ile karşılaşabileceğinizi önceden tahmin edebilirsiniz. 

Yüksek risk-yüksek kazanç görüşüyle oynuyorsanız arka arkaya ölmeniz motivasyonunuzu etkilememeli, aynı şekilde daha güvenli ve dikkatli oynamayı tercih ediyorsanız bir süre pozisyonunuzu değiştirmemeniz veya rakiplerinize nazaran daha az loot taşımanız moralinizi bozmamalıdır. Size en uygun oyun stilini keşfetmek hem daha fazla zevk aldığınız bir oyun deneyimi sunacak hem de daha kendinizi geliştirmeniz yönünde katkı sağlayacaktır.

Çatışmaya girdiğinizde aklınızın bir köşesinde içinde bulunduğunuz durumu düşünün, avantajlı olup olmadığınızı sorgulayın ve bu avantajı sürekli kendi tarafınıza nasıl çekebileceğinizin planını yapın. Arka arkaya aynı yerlerden kendinizi gösterip kolay bir av olmayın ve karşınızdakini şaşırtın. 

Öldürdüğünüz oyuncuları lootlamadan önce etrafınızın güvenli olduğundan emin olun ve vurulma ihtimalinizi düşürmek için olabildiğince hareket halinde kalın; durmayın, eğilmeyin veya yatmayın. Bu, size ateş edilen her zaman için geçerlidir, hareketsiz kalmak ölüme davetiye çıkartmaktır. Koşarken zikzak çizmek rakibinizin sizi vurmasını zorlaştıracaktır.

Her zaman rakibin üstüne gitmek veya uygun bir zaman bulup saldırıya geçmek işe yaramayabilir, bazen de kaçmak en iyi çözümdür. Sonuçta Battle Royale oyunlarda önemli olan bir çatışmadan galip ayrılmak veya “kill” toplamak değil, hayatta kalmak! Tabi amacınız sadece rakipleri öldürüp kendinizi tatmin etmek değilse. Bu sebeple aklınıza yapabileceğiniz bir şey gelmiyorsa geri çekilmek ve durumu tekrar değerlendirmek en iyi çözüm olabilir. 

MOBA türünü sevenlerin vazgeçilmezi League of Legends:

  • Şampiyonlar hakkında bilgi edinin ve koridordaki rakibinizin karşısına hangi şampiyonla çıkarsanız daha avantajlı olabileceğinizi öğrenin.
  • Çoğu şampiyonun, özellikle oynadığınız rolün şampiyonlarının, özelliklerini bilin ve 4-5 tanesini sürekli oynayarak kendinizi geliştirin.
  • Bir gözünüz, ara sıra mini map’e gidip bölgeyi kolaçan edin ve totemler kullanılarak olası baskın yollarını kontrol altına alın.
  • Harita kontrolünü takımca alamıyorsanız bile kendi oynadığınız bölgede almaya çalışın.
  • Takımınızın planına göre takım savaşlarında iş yapan, oyun sonunda gücünü kaybetmeyen şampiyonlar veya oyunun en başında üstünlük sağlayabileceğiniz şampiyonlar seçebilirsiniz.
  • Yeteneklerinizi güzel zamanlayın, rakibinizin hareketlerini izleyin ve hata yapmasını bekleyin.

Şampiyon seçimi bu tür oyunlarda belki de dikkat edilecek ilk nokta olabilir. Takımınızın kompozisyonuna katkı sağlayacak ve karşınızdaki rakibe karşı avantajlı bir şampiyon seçmek kazanmanın anahtarı olabilir. Takımınızın stratejisine uygun olarak oyunun başında rakibi domine etmeye yarayacak bir şampiyon veya oyun sonunda gücünü kaybetmemiş bir şampiyon seçmek büyük bir fark yaratacaktır. 

Tek başınıza oynadığınızda takımınızla iletişim kurmak oldukça zor bir hale gelebiliyor, her maç takımca strateji kurmak mümkün değil, bu sebeple hem takım savaşlarına katkı sağlayabilecek hem de oyun sonunda güçlü olan bir şampiyon seçmek veya arkadaşlarınızla beraber oyuna girmek yararınıza olabilir.

Oynayacağınız şampiyonun özelliklerini, güçlü ve zayıf yönlerini, yeteneklerini iyi bir şekilde bilmeniz bunlardan yararlanabileceğiniz veya kaçınabileceğiniz anlamına gelir, aynı şekilde karşı tarafın şampiyonlarını bilmek de zayıf yönlerinden yararlanabilmenizi sağlar. Doğru zamanlama ve doğru yetenek kullanımlarıyla gerektiği zamanlarda agresif olmak rakibinizi öldürmenize veya kule altında pasif hale getirmeye yarayabilir.

MOBA oyunlarında en önemli yerlerden biri ise küçük haritanın olduğu alan, tıpkı araba sürerken ara ara dikiz aynasına bakıp arkanızda neler olup bittiğini kontrol ediyorsanız LoL, DotA gibi oyunlarda da koridorunuz dışında neler olup bittiğini görmeniz size avantaj sağlayacaktır. 

Haritaya takımınızın ve sizin yerleştirdiğiniz totemler, görüş alanı sağlayacak ve harita kontrolünü elinize almanızı kolaylaştıracaktır. Bu da beklenmedik sürprizlerle veya baskınlarla karşılaşmanızı en aza indirecektir. Hatta gerektiği zamanlarda koridorlara yardıma gitmek veya rakibinizin yerini bilmek size kolay bir öldürme bile kazandırabilir.

Tüm bu oyunlardaki ücretli içeriklere daha ucuza ulaşmanın bir yolu var: Dijipin

valorant skin

League of Legends RP, Valorant VP, PUBG Mobile UC oyun kodlarını Dijipin aracılığıyla piyasadan çok daha uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz. Ayrıca Wild Rift, Zula, Black Desert ve Roblox gibi popüler oyunlarda kullanabileceğiniz dijital oyun kodlarını da yine Dijipin üzerinde bulabilir ve satın alabilirsiniz. Tüm bu oyunlara ek olarak Steam cüzdan kodları, Google Play cüzdan bakiyeleri ve App Store / iTunes hediye kartı kodları Dijipin’de sizleri bekliyor!

58
21
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
58
21
4
3
2