Windows Fotoğraf Görüntüleyici ile .WEBP Formatı Kullanma

15
8
2
0
0
Bilgisayarınıza indirdiğiniz .webp dosyalarını nasıl açacağınızı bilmiyor musunuz? Google'ın düşük boyut ve yüksek kaliteyle internete resim yüklemenizi sağlayan webp uzantısını açmak aslında oldukça kolay.

Google’ın yeni formatı ‘WebP’ ile karşılaşmayan yoktur. Eğer bu format ile karşılaşmadığınızı iddia ediyorsanız muhtemelen ne olduğunu bilmiyorsunuzdur. Herhangi bir siteden kaydettiğiniz bir resmin Google Chrome ya da Opera gibi tarayıcı simgesine sahip olduğunu gördünüz mü? Eğer cevabınız evet ise dosya uzantısını kontrol edin, mutlaka .webp olacaktır.

.webp uzantısı internet sitenize resim yüklemek istediğinizde düşük boyutta ve kalite kaybetmeden resim yüklemenizi sağlayan Google’ın Windows fotoğraf görüntüleyici ile de açılabilen görsel formatıdır. Google’ın iddialarına göre bir .webp dosyası orijinal PNG dosyasından %26 daha küçük boyutta, orijinal JPG dosyasından %25-34 daha küçük boyuttadır.

webp nasıl açılır

Bu dosya uzantısının özel yanlarından biri de şeffaflık özelliğini desteklemesidir. Dolayısıyla sitesine logo ya da sade yazı koymak isteyen birisi PNG yüklemek yerine PNG dosyasını .webp uzantısına dönüştürerek sitesinin boyutunu çok daha aza indirger ve ziyaretçilerin internetlerini sömürmez, siteye erişim daha hızlı hale gelir.

Günümüzde birçok internet sitesi resim formatı olarak .webp’yi tercih ediyor. Bu dosya şu anda Google Chrome ve Opera tarayıcılarında açılabiliyor. Yani indirdiğiniz .webp dosyasını Windows bilgisayarınızda üçüncü parti program kullanmadan Windows fotoğraf görüntületici ile doğrudan açamıyorsunuz.

Ancak Google bunun önüne geçmek için bir codec oluşturmuş. Google’ın oluşturduğu codec sayesinde internetten indirdiğiniz .webp uzantılı resim dosyalarını artık Windows’ta Google Chrome ve Opera’ya gerek kalmadan doğrudan Windows Fotoğraf Görüntüleyici uygulamasında açabiliyorsunuz.

.webp için Codec ile Windows Fotoğraf Görüntüleyici kullanma

windows fotoğraf görüntüleyici

  • WebpCodecSetup adlı dosyayı indirin. Eğer bağlantının güvensiz olduğunu düşünüyorsanız kaynağının Google APIs olduğunu hatırlatalım.
  • Uygulamayı yükleyin.
  • .webp dosyasılarınızı Windows Fotoğraf Görüntüleyi ile açabilirsiniz.

.webp’yi herhangi bir program kullanmadan direkt açmak işte bu kadar basit. Yalnız webp codec’i yükledikten sonra fotoğrafları hala Photoshop gibi programlara aktaramıyorsunuz, hatırlatalım. Giderek yaygınlaşan .webp formatının Windows’ta da erişilebilir olması için ne kadar bekleyeceğimizi bilemiyoruz, ancak umarız çok fazla beklememize gerek kalmaz.

Kaynak : https://autechtips.com/how-to-view-webp-images-in-windows/2145/
15
8
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
8
2
0
0