Yalnızca Tek Bir Zarf Kullanarak Sorulmuş, Beyin Yakan Matematik Soruları

45
12
5
3
2
Rob Eastaway adındaki matematikçi, yeni kitabı 'Maths on the Back of an Envelope'ta sadece tek bir zarfı kullanarak oldukça ilginç sorular soruyor. Gelin bu beyin yakan sorulara yakından bakalım.

Matematik, oldukça eğlenceli bir uğraştır. Hayatın her alanında yer alır ancak biz genellikle matematiği derslerde gördüğümüz için insanlar, bu alana karşı mesafeli davranıyor. Bir matematikçi ise matematiğin aslında ne kadar eğlenceli olduğunu anlatmak için bir zarf kullandı.

Rob Eastaway, yeni kitabı "Maths on the Back of an Envelope"ta matematiksel oyunları anlatıyor. Eğlenceli bilmeceler içeren kitapta en dikkat çeken nokta ise kitaba adını veren zarflı sorular. 

Örnek 1: Bir kağıt parçası, aşağıdaki zarfı oluşturacak şekilde katlanmıştır. Zarfın düz bir kağıt hâline getirildiğinde alacağı şekil nedir? 

örnek 1

Örnek 2: Bir önceki örnekteki kağıt, bu sefer de aşağıdaki şekilde zarf oluşturmak üzere katlanmıştır. Yan taraflar ne kadar içe katlanmalı ki dikdörtgen zarfın ucu içeri sıkıştırılabilsin?

örnek 2

Örnek 3: İlk örnekteki zarfı aşağıdaki şekilde açtığınızı varsayın. Elinizi hiç kaldırmadan ve bir çizginin üzerinden tekrar geçmeden aynı görseli çizebilir misiniz?

örnek 3

Örnek 4: İkinci örnekteki zarfı da aynı şekilde (elinizi kaldırmadan ve çizgilerin üzerinden geçmeden) çizebilir misiniz?

örnek 2

Kitap, oldukça ilgi çekici ve sadece soruların cevabını vermekle kalmıyor. Aynı zamanda da genel olarak aritmetiğin temel kuralları konusunda başarılı ipuçlarına ve ilginç anekdotlara ev sahipliği yapıyor.

Kaynak : https://www.theguardian.com/science/2019/sep/23/can-you-solve-it-maths-on-the-back-of-an-envelope
45
12
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
45
12
5
3
2