40 Yıl Önce Yayımlanan Bir Kara Delik Simülasyonu, Kara Delik Görseli ile Birebir Eşleşiyor

87
22
4
3
2
Dr. Luminet tarafından 1979 yılında paylaşılan teorik bir kara delik görselinin ilk defa görüntülenen kara delik görseli ile neredeyse aynı olduğu tespit edildi.

Dünyanın ilk kara delik simülasyonu 40 yıl önce oluşturulmuştu. Dün yayımlanan kara delik görüntüleri ile 40 yıl önceki simülasyonun şaşırtıcı derecede benzediği ortaya çıktı.

O dönemde The French National Centre for Scientific Research’te (CNRS) genç bir araştırmacı olan Dr. Jean-Pierre Luminet, 1979 yılında bir kara delik görüntüsü oluşturmuştu. O dönemde kara deliklerin varlığı bile sadece bir teori olarak görülüyordu.

~1979 yılında yayımlanan kara delik simülasyonu

Dün yayımlanan kara delik görüntülerine bakıldığında 40 yıl önce oluşturulan simülasyon ile birçok benzerlik olduğu fark edildi. Dr. Limunet’in simülasyonunda kara deliğin yapısındaki gaz diski, dönüş hızı ve sıcaklığı gibi bilgiler Einstein’ın izafiyet teorisi temel alınarak tasarlanmıştı.

Dr. Lumunet, bilgisayardan aldığı verileri kullanarak kara deliğin yapısını göstermek için beyaz bir kağıda küçük delikler açmıştı. Daha sonra son görüntüyü elde etmek için kağıdın negatif bir fotoğrafını çekmişti. Lumunet'in görselinde parlak bir disk tarafından çevrilen karanlık bir bölge vardı. Disk ise dışa doğru giderek daha parlak hâle geliyordu. Bunun nedeni Einstein’ın teorisi ve Doppler etkisine dayandırılarak diskten bize ulaşan radyasyonun kayması şeklinde açıklanmıştı.

~1991 yılında güncellenen kara delik simülasyonu

Einstein’in teorisine göre kara delikten yayılan çekim alanı, bize doğru gelen ışığın bozunmasına neden oluyordu. Bu, kara deliğin üzerindeki kısımda görünür hâle geliyordu. Simülasyondaki Doppler etkisi ile kara deliğin etrafındaki gaz akışının, disk deliğin etrafında döndüğü için daha parlak göründüğü şeklinde açıklanmıştı.

Tüm bu karakteristik özellikler 40 yıl sonra ilk defa bir kara delik görseli elde edildiğinde doğrulanmış oldu. Dr. Luminet, 1991 yılında simülasyonun yeni bir versiyonunu oluşturmuştu ve parlak kısımlar için turuncu rengi kullanmıştı. Daha güncel olan bu görselden ne kadar isabetli tahmin yapıldığı net bir şekilde görülüyor.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6912301/Simulation-black-hole-created-40-YEARS-AGO-surprisingly-close-real-thing.html
87
22
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
87
22
4
3
2