Akbank'ın Hacklendiği ve Kullanıcı Verilerinin Satışa Çıkarıldığı İddia Ediliyor [Güncelleme]

57
22
4
3
2
43 saatlik hizmet kesintisi ile haftanın en önemli gündem maddesini oluşturan Akbank'ın verilerinin BTCTurk olayında da adı geçen Raidforums DarkWeb platformunda satışa sunulduğu iddia ediliyor. Ancak söz konusu verilerin gerçek olmadığı ve T-SQL programı ile üretilme ihtimali üzerinde duruluyor.

6 Temmuz sabah saatlerinde Türkiye genelinde tüm hizmetleri duran Akbank, 43 saatlik kesintinin ardından yeniden hizmet vermeye başladı. Kullanıcılarından özür dileyen ve bu süre zarfında oluşan zararları karşılama sözü veren banka hakkında yeni bir hacklenme iddiası daha ortaya atıldı. 

BTCTurk'ten 2018 yılında sızdırılan dataların satışa çıkarıldığı dark web ortamı Raidforums platformunda açılan yeni bir ilanda 20 milyon Akbank müşterisine ait verilerin 5 bin dolar üzerinden satışa çıkarıldığı belirtiliyor. İlan ile birlikte 1 milyon kullanıcı verisinin bulunduğu bir dosya paylaşan korsanın gündemden faydalanarak bir oltalama (scam) yoluna başvurduğu iddiası da var.

akbank raidforums

Akbank'tan sızdırıldığı iddia edilen veriler hangi kullanıcı bilgilerini içeriyor?

  • İsim ve soyad,
  • Cinsiyet
  • Doğum tarihi, 
  • E-posta adresi,
  • Kimlik numarası,
  • Telefon numarası,
  • Açık adres.

Örnek olarak paylaşılan verilerin doğruluğu şüpheli, hatta bir kısmı sahte ve tamamı sahte olabilir:

İlan açılan paltformun diğer kullanıcıları örnek verilerin sahte olduğu bilgisini paylaşırken, konu hakkında Twitter ve Ekşi Sözlük üzerinde de fikrini beyan eden kullanıcıların ifadeleri bu yönde. Örnek olarak paylaşılan ve 1 milyon kişinin bilgilerini içeren verilerdeki e-posta adresleri, bunun sahte bir girişim olduğuna dair kanıt olarak gösteriliyor. Zira e-posta adreslerinin tamamı sadece isimsoyisim@""".com şeklinde belgede yer alıyor. 

Bir tür veri tabanı programlama dili olan T-SQL ile hiç yoktan milyonlarca ismin var edilebildiği, bu isimlere bağlı olarak gerçekliği bulunan rastgele açık adresler atanabiliyor, telefon numarası üretilebiliyor. Sosyal medya ortamında verilerdeki bu e-posta adresleri ve telefon numaralarının gerçek olmadığı, hatta bazı telefon numaralarının operatörlere kayıtlı olmadığı da ifade ediliyor.

Akbank hacklenme iddialarını tamamen yalanladı:

İddiaların 43 saatlik kesinti ile bir ilgisi bulunmuyor:

Akbank, tarihin en uzun süren dijital bankacılık kesintisi sırasında kaynağı bulunmayan hacklenme iddiaları gündeme gelmiş, bu soruları yukarıdaki videomuzda sizler için aydınlatmıştık. Akbank'tan yeni iddialar hakkında da bir açıklama bekleniyor.

 

57
22
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
57
22
4
3
2