Akbank'taki 43 Saatlik Kesintinin Perde Arkası Ortaya Çıktı

217
61
14
11
10
Habertürk, Akbank'ın 43 saat boyunca hizmet verememesinin ardında neler yaşandığını açığa çıkardı. Aktarılan bilgilere göre kesintinin ana kaynağı, IBM tarafından geliştirilen "DB2" yazılımın güncellenmek istenmesiydi. Bu işlemin yarıda kalması, şirketi çaresiz bıraktı.

Türkiye'nin en büyük ve en güvenli bankalarından bir tanesi olarak bilinen Akbank, geçtiğimiz günlerde dünyada bir ilke imza attı. Sistemlerinde yaşanan bir sorun nedeniyle 43 saat süreyle hizmet veremeyen banka, milyonlarca müşterisini mağdur etti. Yaptığı bir açıklamayla sistemlerinde yaşanan sorunun giderildiğini açıklayan şirket, sorunla ilgili net bir bilgi vermemesi nedeniyle de eleştirilerin merkezine oturdu.

Şimdiyse bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Habertürk, Akbank cephesinde yaşanan olayların neler olduğunu açığa çıkarmayı başardı. Gelin hep birlikte, Akbank'ta birkaç gündür neler yaşandığına yakından bakalım.

Her şey, bankanın ana bilgisayarını güncellemek istemesiyle başladı

Akbank

Habertürk'ün aktardıklarına göre Akbank, özellikle de finans şirketlerinin kullandığı IBM yapımı "DB2" isimli veritabanı yazılımını güncellemek istiyordu. Ancak bu sırada sistem çöküyordu. Durumu kurtarmak için güncellemeyi geri almaya çalışan Akbank, bu işlem sırasında da başarısız oluyor ve ana bilgisayar ile veritabanı tamamen kilitleniyor. Bu da ATM'lerin, mobil bankacılık işlemlerinin, pos cihazlarının ve diğer bankacılık işlemlerinin kesilmesine yol açıyor. Peki Akbank, milyonlarca müşterinin bilgisi için alternatif bir yedek sistem kullanmıyor muydu?

Aslına bakacak olursak hem Akbank'ın hem de diğer finans kuruluşlarının yedek veritabanları ve bu tür durumlarda kullanabilecekleri yedek sistemleri bulunuyor. Ancak Akbank yetkilileri, bu sistemi de devreye alamıyorlar. Hatta IBM ile diğer iş ortakları da bu sorunun üstesinden gelememişler. Ancak bir teknoloji şirketi, Akbank'a yardım edebileceğini söylediği bir teklifle gitmiş. Akbank'ın bu teklifi de reddetmiş olması, sürecin 43 saate uzamasına yol açtı.

Kaynak : https://www.haberturk.com/akbanktaki-krizin-perde-arkasi-3126225-ekonomi
217
61
14
11
10
Emoji İle Tepki Ver
217
61
14
11
10