ABD'de Tartışmalı Alzheimer İlacının İnsan Üzerinde Denenmesi Sonrası 3 Bilim İnsanı İstifa Etti

43
12
3
3
2
ABD'de 18 yıllık aranın ardından ilk defa bir Alzheimer ilacının onay almasının yankıları sürüyor. İlacın ilk defa klinik testler dışında bir insana uygulanmasının ardından FDA'ya tavsiyede bulunan üç bilim insanı istifalarını açıkladı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 7 Haziran tarihinde Alzheimer tedavisinde kullanılması amaçlanan Aduhelm isimli ilacın kullanımını onayladığını açıklamıştı. Bu duyurunun ardından başlayan tartışmalarda yeni gelişmeler yaşanıyor.

Rhode Island'da yaşayan 70 yaşındaki ABD'li Mark Archambault'un yeni onaylanan ilacın kullanıldığı tedavisine dün başlandı. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre bu ilaç intravenöz yoldan (damar içine sıvı verilmesi) uygulanacak.

18 yıldır onaylanan ilk ilaç

ilaç

Alzheimer tedavisinde kullanılacak olan Audhelm, 18 yıldır onaylanan ilk ilaç olmayı başardı. İlacın bir başka dikkat çeken yanı ise fiyatı oldu. Archambault'un tedavisi yaklaşık olarak 60 bin dolar gibi bir maliyetle gerçekleştirilecek.

Brown Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden nöroloji profesörü Dr. Stephen Salloway, "Tedavide yeni bir çığır açıyoruz" diyerek ilaçtan yana olan bilim insanlarının bir anlamda sözcüsü oldu. Bilim insanlarının bir kısmına göre bu ilaç, hastalığın tedavisinde olumlu rol oynayacak.

FDA'dan üç istifa

alzheimer ilacı

Salloway'in aksine ilaca olumsuz bakanların sayısı da hiç az değil. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir panelde FDA'ya tavsiyelerde bulunan üç bilim insanı, bahsi geçen ilacın onaylanmasının ardından istifalarını verdi. Dr. Aaron Kesselheim, New York Times'a konuşurken bu kararı "hatırlayabildiği kadarıyla FDA'nın en kötü kararı" olarak nitelendirdi.

İlacın yüksek fiyatı da bir başka tartışma konusu oldu. 60 bin dolarlık ücretin yüksek olduğunu belirten Alzheimer Derneği, ilacın fiyatının "kabul edilemez" olduğunu açıkladı. Tıbbi adı Aducanumab olan ilacın tüm hastalarda kullanımı onaylanmasına rağmen sadece erken evre hastalarda test edildiği belirtiliyor. ABD'de geçen yıl gerçekleşen ölümlerin 120 bininin Alzheimer kaynaklı olduğu belirtiliyor. İlaç konusundaki tartışmaların ise daha çok su kaldıracağı belli oluyor.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/abd/202106171044753424-alzheimerilaci-ilk-defa-bir-insanin-uzerinde-denendi/
43
12
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
43
12
3
3
2