Antarktika'da Keşfedilen Kozmik Toz Taneciği, Güneş Sistemi'ne Ait Sırlar Barındırıyor

28
9
3
3
0
Antarktika'da ilk kez gerçek bir yıldız tozu parçacığı bulundu. Bulunan bu parça eğer aydınlatılabilirse Güneş Sistemi'nin nasıl oluştuğu konusunda pek çok soru işaretini giderebilir.

Antarktika'da bulunan bir gök taşının içerisinde yıldız tozu lekesi keşfedildi. Yıldızların ömürlerini tamamlamalarının ardından gerçekleşen patlamalarla uzaya savrulan gök taşları, yıldız tozları içerebiliyor. Kozmik toz olarak da isimlendirilen yıldız tozu, bilim insanları için Güneş Sistemi'nin daha iyi anlaşılmasına imkan verebilir.

Konu üzerine yapılan araştırmalar bilimsel bir dergide yayımlandı. Araştırmanın başyazarı Pierre Haenecour konuyla ilgili olarak, Güneş'ten daha önce oluşmuş olan bu parçaların Güneş Sistemi'nin nasıl oluştuğuna dair fikirler verdiğini belirtti.

Bulunan bu taneciğe LAP-149 ismi verilmiş ve bugüne kadar bulunmuş olan tek silika ve grafit taneciği. Bu taneciğin oluşum evresine değinecek olursak; bu olay çift yıldız sistemlerinde gerçekleşiyor. Bir yıldızın çekirdek kalıntısı olarak tanımlanan beyaz cüceler, bir kızıl devle birlikte bulunuyor. Beyaz cüce diğer yıldızın sahip olduğu maddeleri de içerisine alarak yeteri miktarda büyüyor, bu olayın sonunda da yeni elementler oluşturarak patlıyor. Gerçekleşen patlamanın ardından maddeler farklı güneş sistemlerine yayılıyor. 

Bilim insanları bulunan parçayı atomik düzeyde analiz ettiler. Yapılan çalışmaların sonucunda bilim insanları bu parçacığın, bugüne kadar bulunmuş parçacıklara oranla 50 bin kat daha zenginleşmiş olduğunu fark ettiler. Analizlerin sonucu değerlendiren Haenecour "Bu sonuçlar novalardan gelen hem karbon hem de oksijence zengin parçacıkların, Güneş Sistemi’mizin yapı taşlarından olduğuna dair yeni bir laboratuvar kanıtı sunuyor” dedi. 

Haenecour bu parçacağın, bugüne kadar yaşadığı süreçlerin nasıl olduğunu keşfetmenin önemli olduğunu belirtiyor. Bilim insanları bu parçacıkla ilgili detaylı bilgiler edinerek Güneş Sistemi'nin nasıl oluştuğunu anlamayı umut ediyorlar.

Kaynak : https://www.independentturkish.com/node/26421/bilim/antarktika%E2%80%99da-ke%C5%9Ffedilen-uzayl%C4%B1-toz-par%C3%A7ac%C4%B1%C4%9F%C4%B1-g%C3%BCne%C5%9F-sistemine-bak%C4%B1%C5%9F%C4%B1m%C4%B1z%C4%B1
28
9
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
28
9
3
3
0