Bilim İnsanları, Balistik Füze Gibi Fırlatılan Drone Geliştirdi

26
13
6
2
2
Bilim insanları, bugüne dek alışkın olduğumuz drone'lara hiç benzemeyen bir drone geliştirdi. "Squid" olarak isimlendirilen bu drone, bir mekanizmanın içerisinden fırlatılıp kullanılabiliyor.

Teknolojinin hayatımıza kattığı ürünlerden bir tanesi de drone'lar. Son birkaç yıldır popülaritesi iyiden iyiye artan bu ürünler, artık hem kargo taşımacılığı hem de silah amaçlı kullanılabiliyorlar. Ancak drone'lar, kalabalık yerlerde ve yoğun rüzgarlı bir alanda kalkış yapabilmek için uygun ürünler değillerdi. Ta ki bugüne kadar. ABD'de çok ilginç görünümlü bir drone üretildi.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ile bir grup NASA çalışanı tarafından geliştirilen bu yeni drone, bir havan gibi fırlatılabiliyor. Mühendislerin "Squid" adını verdikleri bu drone, saatte 35 kilometre hızla fırlatıldığı mekanizmanın içerisinden herhangi bir sorun yaşamadan belirli bir yüksekliğe kadar uçuyor ve ardından da kanatlarını açıyor. İlk bakışta balistik füze gibi görünen drone, çok kısa bir süre içerisinde kendini toparlayıp, kararlı çalışma haline geçebiliyor.

Drone

Drone, fırlatıcı mekanizmanın içerisinde tıpkı bir havan topu gibi görünüyor. Drone, fırlatılıp içinde bulunduğu mekanizmadan kurtulmaya başladığı anda kanatlarını açıyor ve motorlar çalışmaya başlıyor. Böylelikle Squid, fırlatıldıktan kısa bir süre sonra kendini toplama imkanı yakalıyor. Bu işlemin ardından drone, tıpkı diğer drone'lar gibi çalışmaya devam ediyor. 

Squid'in ilginç özelliklerinden bir diğeri de zorlu koşullarda bile fırlatılabiliyor olması. Öyle ki bu drone, saatte 80 kilometre hızla giden bir kamyonetten bile fırlatılabiliyor. Bu yüksek hız, Squid'in performansını en ufak bir şekilde bile etkilemiyor. Bilim insanları, geliştirdikleri bu drone'u Mars ve Titan gibi yerlerde kullanmak için çeşitli araştırmalar yürütüyorlar.

İşte Squid'in test çalışmalarını gösteren bir video

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/11/21/20975628/ballistic-drone-launch-caltech-nasa-jpl-squid-pneumatic
26
13
6
2
2
Emoji İle Tepki Ver
26
13
6
2
2