Bilim İnsanları, Alkolik Fareyi Beynine Lazer Vererek Tedavi Etti

27
11
5
1
0
Scripps Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanları, beynine lazer ateşledikleri farelerin alkol bağımlılıklarını tersine çevirdiklerini açıkladı.

Bağımlılıklar hem maddi hem manevi olarak büyük zararlar veren ve rehabilitasyon süreci oldukça uzun alışkanlıklardır. Haliyle de pek çok kişi, özellikle de zararlı alışkanlıklarından kurtulmak için “önce kafada bir şeyleri bitirmek gerektiğini” söyler.

Bilim insanlarına göre o “bir şeyler” belli nöronlar olabilir. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde, alkolik farelerin beynindeki belli nöronlara lazerler ateşlenerek hayvanların bağımlılıklarını tersine çevirmeyi başardılar. Farelerin beyninde fiber optik kablolardan ateşlenen lazerler, alkol içme alışkanlığını oldukça azaltırken alkolün vücuttan çekilirken gösterdiği etkiler de daha az görüldü.

Nature Communications adlı dergide yayımlanan makaleye göre bu çalışma, insanlarda lazerle bağımlılık tedavisi için umut verici olsa da yakın gelecekte böyle bir şeyin denenemeyeceğini belirtiyorlar.

Araştırmacılardan profesör Olivier George, “Bu çalışma, insanlar üzerinde kullanılması henüz onaylanmamış son teknolojileri gerektiriyor, o yüzden de krizlerini kontrol altında tutmak için beyin implantı kullanan alkolikler görmemiz için 15-30 yıl arası bir süre var” diyor.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/scientists-bombarded-rats-brains-lasers-addiction
27
11
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
27
11
5
1
0