Bir Araştırmaya Göre Kuş Besleyen İnsanlar Daha Korumacı Hale Geliyor

20
2
2
0
0
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre kuş beslemenin insanlar üzerindeki etkileri oldukça şaşırtıcı oluyor. İnsanlar, doğada kuşları koruma eğilimine sahipler.

Kuş evleri yapmak ve kuşları beslemek ülkemizde yaygın olsa da ABD’de adeta bir alışkanlık haline gelmiş durumda. Ülkede pek çok evin bahçesinde kuşlar için yemlikler ve yuvalar bulunurken, kuşların yemlerine harcanan para yıllık 4 milyar doları bulmuş durumda.

Virginia Teknik Üniversitesi Vahşi Doğayı Koruma ve Balıkçılık Fakültesi’nden Yardımcı Profesör Ashley Dayer, yaptığı araştırmada kuş beslemenin insanlar üzerindeki etkisini ölçme amacıyla bir araştırma yaptı. People and Nature dergisinde yayınlanan makale bazı ilginç davranışları da göz önüne çıkardı.

Bahçelerinde kuş besleyen 1176 katılımcıyla yapılan çalışmaya göre insanların bahçelerine gelen kuşlara ve çevreyle olan etkileşimleri çeşitli faktörlere göre değişse de insanların ilk tepkisi kuşları korumaya yönelik oluyor.

Buna göre, arka bahçelerinde kedi ya da atmaca gören kişiler, bu hayvanların ulaşamayacağı noktalara taşıdıkları kuş besleme yuvalarını korunaklı hale de getiriyor.

Ayrıca, hasta kuşları gördüklerinde insanlar genelde kafesleri temizliyor ve kuşlara ilaç sağlama yoluna gidiyorlar. İnsanların kuşları beslemek için verdikleri yem miktarı ise maddi güçleri ve imkanlarından ziyade çevresel faktörlerden etkileniyor. Kuşların hayatta kalması zor olan soğuk havalarda ya da kuraklık dönemlerinde insanlar daha çok yem ve su bırakıyorlar.

İnsanların kuşlar ve çevrelerine yönelik verdikleri tepkiler ise büyük ölçüde duygusal oluyor. Hasta bir kuş gördüğünde üzülen ya da hüzünlenen insanlar, bahçeye dadanan bir kedi gördüklerinde ise bu duruma öfkeyle karşılık veriyorlar. İnsanların atmacalara verdikleri duygusal tepkiler ise karışık oluyor ancak kuşlara korumalık yapmayı da ihmal etmiyorlar.

Araştırmacılar, insanlar ve kuşlar arasındaki bu etkileşimlerin incelenmesiyle gelecekte doğal yaşamın korunması için daha iyi adımlar atılacağına inanıyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-03-people-birds-impact.html
20
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
20
2
2
0
0