Bitkilerin 400 Milyon Yıl Önce Okyanustan Karaya Çıkması, Tüm İklimleri Değiştirmiş

24
7
2
1
0
Yale Üniversitesi ve University College London'da görevli bilim insanları, 400 milyon yıl önce okyanustan karaya taşınan bitkilerin Dünya'da iki farklı değişikliğe yol açtığını keşfetti. Bu değişimlerden ilki, atmosferdeki karbon seviyesinin azalması ve dolayısıyla belirgin mevsim değişikliklerinin yaşanması ve ikinci değişiklik de okyanus ve denizde yaşayan deniz organizmalarının oluşması.

University College London ve Yale Üniversitesi'nden bilim insanları, son üç milyar yılda oluşan kayaların üzerindeki örnekleri incelediler ve yaklaşık 400 milyon önce, bitkilerin karaya ayak basmasından sonra dünyanın ikliminde ve okyanus canlılarında şaşırtıcı bir değişim yaşandığını keşfettiler. 

Bitkilerin karada yetişmeye başlamasından sonra yaşanan değişiklikleri inceleyen bilim insanları, karadaki kil oluşumu sayesinde atmosferdeki karbon seviyesinin azaldığını ve bu azalmanın buzul çağı gibi mevsimsel değişiklikleri tetiklediğini ortaya çıkardı.

Bitkilerin karaya geçmesiyle birlikte deniz organizmaları oluşmaya başladı

alg

Karbonun kayalar, canlı organizmalar ve atmosfer arasında hareket edişi olarak nitelendirilen karbon döngüsü, çok uzun süreler boyunca sıcaklığı düzenlediği için Dünya'nın doğal termostatı olarak görülüyor. Araştırmalarını Nature adlı bilim dergisinde yayınlayan araştırmacılar da bu karbon döngüsünün geniş bir zaman dilimi içerisinde nasıl değiştiğini ve havadaki karbon seviyesinin 400 milyon yıl önce nasıl azalmaya başladığını araştırmak için bir çalışma başlattı. 

Makalede yer alan verilere göre okyanusta kil oluşumu, karbonu suyun içerisinde tutuyor ve suyun içine hapsolmuş karbon, zaman içerisinde doğaya salınıyor. Karada kil oluşumu ise bu döngünün tam tersini tetikliyor ve atmosferdeki karbon miktarını azaltarak, Dünya'nın buzul çağı ve daha sıcak dönemler gibi belirgin mevsim değişiklikleri yaşamasına yol açıyor.

kil

400 milyon yıl önce sadece okyanuslarda bulunan killer sayesinde oluşan karbon döngüsü, bitkilerin karaya geçmesiyle birlikte kayalar üzerinde oluşmaya başlamış ve böylelikle, Dünya'nın atmosferinde yer alan karbon seviyesinde önemli ölçüde azalma görülmüş.

Araştırmada yer alan bilim insanı Dr. Philip Pogge von Strandmann, yayınladıkları makale ile ilgili şu ifadeleri dile getirdi; "Yapmış olduğumuz çalışma, karbon döngüsünün Dünya tarihinde temelde farklı çalışma prensiplerine sahip olduğunu gösteriyor. Birbiriyle bağlantılı iki biyolojik gelişmenin, yaklaşık 400 ile 500 milyon yıl önce gerçekleştiğini düşünüyoruz. Bunlardan ilki, bitkilerin okyanustan çıkıp karada kolonileşmeye başlaması ve ikincisi de okyanus suyundan elde ettikleri silikonla kendilerine bir iskelet oluşturabilen deniz organizmalarının doğuşu. Bu değişiklikler yaşanmadan önce atmosferdeki karbon seviyesi yüksekti ancak bitkilerin karaya geçmesiyle birlikte karadaki ilk hayvan oluşumunun da önü açılmış oldu."

Kaynak : https://scitechdaily.com/arrival-of-land-plants-400-million-years-ago-changed-earths-climate-control-system/
24
7
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
7
2
1
0