Boeing, 737 Max Uçaklara Yeni Güvenlik Önlemleri Koyacak

5
5
1
0
0
Boeing’in son dönemlerde tartışma konusu olan uçakları 737 Max’lerde daha önce ek olarak satılan bazı güvenlik önlemleri artık standart konfigürasyona dahil edilecek.

Boeing 737 Max 8 tipi uçak 5 ay içerisinde 2 defa ölümlü kazaya karışarak oldukça olumsuz bir şekilde meşhur oldu. New York Times gazetesine göre, ölümlü kazalara engel olabilme potansiyeli taşıyan bir güvenlik önlemi artık ek ücrete tabi olmaktan çıkarılıp aracın standart donanımına eklenecek.

Olası kazaları engelleyebilecek iki teknoloji de uçaklardaki yeni yazılımların hatalarını düzeltecek şekilde çalışıyor. Yeni uçak yazılımı, rüzgarın uçağa hangi açılardan geldiğine dair bilgi toplayan ve uçağın burnunun, gelen havaya göre durması gereken bir yazılım. Ne var ki yanlış veri okuduğunda ya da uçağın duruşunun yanlış olduğuna karar verdiğinde uçağın kendi kendine manevra yapmasına sebep oluyor.

İki güvenlik önlemi ise bu kazaları engelleyebilecek yapıya sahipti. Bunlardan birincisi, sensörlerin elde ettiği sonuçlara göre uçağın yaptığı manevrayı iptal etmeyi ve elle kontrolü sağlayan bir düğme. Diğeri ise rüzgarın uçağa hangi açılardan geldiğini gösteren bir araç. Böylece pilot bu verileri takip ederek manevrasına karar veriyor.

Bu sistemlerin uçaklarda bulunması zorunlu değil ve uçuş için gereken şartlar arasında yer almıyor. Öte yandan Boeing, THY’nin ve pek çok ülkenin yerde kalmaya zorladığı 737 Max’ları tekrar uçabilir hale getirmek istiyor. Bu nedenle de otomatik manevraları iptal etmeyi sağlayan düğme artık uçaklarda standart pakette yer alacak. Firma, önümüzdeki nisan ayında yeni bir yazılım güncellemesi de yayınlayacak.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/03/21/boeing-737-max-charged-for-optional-safety-features/
5
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
5
1
0
0