Türk Hava Yolları Genel Müdüründen Önemli Boeing 737 Max Açıklaması

33
1
0
0
0
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, Boeing 737 Max tipi uçakların seferden kaldırılmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Boeing’in 737 Max 8 tipi uçakları son dönemde ölümlü kazalara karışmıştı. Bu nedenle de pek çok havayolu denetim kurumu, bu uçakların yerde kalması gerektiğine karar vermişti. Filosunda bu modellerden 12 adet bulunduran THY de uçakları uçurmama kararı almıştı.

Konuyla ilgili olarak THY Genel Müdürü Bilal Ekşi açıklamalarda bulundu. Ekşi, “Boeing’in bir yazılım hatası olduğu görülüyor. Bu yazılım hatasını kısa sürede düzeltmelerini bekliyoruz. Şu anda biz uçuş emniyeti ve yolcularımızın güvenliğinin temini için 12 uçağımızı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz ile koordineli bir şekilde yere indirdik” açıklamasında bulundu.

Demirören Haber Ajansı’na konuşan Genel Müdür, ‘THY zarar ediyor’ şeklindeki paylaşımlara da tepki göstererek, "Türk Hava Yollarının zarar ettiğine dair söylenenler, tam tabiriyle yalan. Çünkü biz borsaya açık bir şirketiz, bütün işlemlerimiz denetleme firmaları tarafından denetleniyor ve açıklanıyor. Biz, 2017 yılında 1 milyar dolar kar ettik. 2018 yılında da 1 milyar 200 milyon dolar civarında bir kar elde ettik. Dolayısıyla böyle karlı sonuçlar elde eden, dünyada en çok noktaya uçan bir firmanın böyle basit ve bu kadar gerçeklerden uzak bilgilerle zedelenmesine hiçbir Türk vatandaşının gönlü razı değildir. Bunu yapanlar bence hem kendilerine hem de ülkemize karşı büyük bir haksızlık içerisindeler" ifadesini kullandı.

Ekşi, THY’nin oldukça iyi gittiğini belirterek, 2003 yılından beri sürekli kâr ettiklerini söyledi. Bunun dışındaki açıklamaların yalan ve spekülasyon olduğunu söyleyen genel müdür, geçtiğimiz yıl taşınan 75 milyon yolcu ile rekor kırıldığını ve bu yıl hedefi 81 milyon yolcuya çıkardıklarını söyledi. Ayrıca Meksika ve Bali gibi ülkeler de THY’nin ağına katılacak.

Boeing 737 Max tipi uçaklar hakkında ise Ekşi, "Bildiğiniz üzere Airbus ve Boeing tipi uçaklar üretildikleri ülkelerde uçuşun elverişliliğine yetkilendiriliyor. Tüm dünyadaki uygulama böyle. Bizdeki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz o yetkilendirmeden sonra uçuş izni veriyor. Boeing 737 Max'da maalesef meydana gelen kazalar trajik kazalar. Üst üste iki defa meydana geldi. Burada Boeing’in bir yazılım hatası olduğu görülüyor. Bu yazılım hatasını kısa sürede düzeltmelerini bekliyoruz. Şu anda biz uçuş emniyeti ve yolcularımızın güvenliğinin temini için 12 uçağımızı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz ile koordineli bir şekilde yere indirdik. Şu anda bunlar uçmuyor. Elbette dünyadaki gelişmeleri takip edip yüzde 100 emniyetli olduğuna inandıktan sonra uçaklarımızı tekrar sefere vereceğiz. Ne zaman vereceğiz? Boeing bu konuda bir çalışma yapıyor. Bu çalışmasını bitirecek ve Amerikan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uçuşa hazır olduğunu, emniyetli olduğunu deklare edecek, bizim sivil havacılığımız da bunu onaylayacak. Biz yüzde yüz emin olduktan sonra tekrar uçakları sefere vereceğiz. Bu süreç tamamen emniyeti göz önünde bulundurarak devam edecek." açıklamasını yaptı.

Ekşi, 2003 yılında 26 olan havalimanı sayısının 55’e çıktığını ifade ederek, ekonomi geliştikçe havayolu talebinin arttığını söyledi. THY Genel Müdürü, ekonomideki bir puan büyümenin havacılığı 2 puan büyüteceğini söyledi. Havalimanlarının belli bir plan dahilinde, araştırma ile yapıldığını söyleyen Ekşi, “Türkiye'nin geleceği de açık olduğu için bu havalimanları da zaten kendi görevlerini yerine getireceklerdir" diyerek sözlerini bitirdi.

Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/thy-genel-mudur-eksi-den-boeing-ekonomi-2845940/
33
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
33
1
0
0
0