Japon Uzay Aracı Hayabusa2, Bir Göktaşına Bomba Bıraktı

15
8
4
1
1
JAXA, geçtiğimiz günlerde bomba atıp patlattığı göktaşına neler olduğunu görmek için göktaşını bir kez daha ziyaret edecek.

Herhangi bir uzay aracı, bir göktaşına bomba gönderip patlattığında nasıl bir sonuç elde edeceğimizi bilmiyoruz fakat yakın zamanda öğrenebiliriz. Japonya Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) Hayabusa2 adlı uzay aracı, Ryugu adlı göktaşının üzerine yaklaşık 500 metre yükseklikten bir bomba bıraktı.

JAXA, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir video ile Hayabusa2’nin Ryugu’nun üzerine bombayı bıraktığı anı göstermiş oldu. JAXA, bomba bırakıldıktan sonra Hayabusa2’yi patlamanın etrafa saçılan parçalardan etkilenmemesi için güvenli bir noktaya ilerletti. Bu nedenle video, patlama anını göstermiyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada görevi gerçekleştiren araştırmacıların söz konusu bombanın Ryugu’nun yüzeyinde büyük bir krater oluşturmasını beklediklerini belirtti. Araştırmacılar, patlamayla birlikte ortaya çıkacak yeraltı maddelerini de inceleyerek göktaşı hakkında daha fazla bilgiye sahip olmayı umuyorlar.

JAXA, perşembe günü gerçekleştirilecek görevde Hayabusa2’yi yeniden bombanın patlatıldığı alanın üzerine yönlendirecek ve bombanın nasıl bir etki ortaya çıkardığının fotoğrafını çekmek olacak. Bu sayede üzerine bomba bırakılan bir göktaşının ne hale geleceğini de görmüş olacağız.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/japan-releases-video-asteroid-bombing
15
8
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
15
8
4
1
1