Bugüne Kadarki En Çarpıcı Dinozor Fosili Keşfedildi: 66 Milyon Yıl Boyunca Yumurtasında Korunmuş

51
13
11
5
1
Çin’in Ganzhou kentindeki araştırmacılar, ilk olarak 2000 yılında bulunan ve korumaya alınan bir dinozor yumurtasını incelediler ve içinde çok iyi korunmuş bir embriyoyla karşılaştılar. Embriyo, kuşlar ve dinozorlar arasındaki bağlantı hakkında da önemli bir ipucu verdi.

Günümüzden 66 milyon yıl önce nesli tükenen dinozorlar, ortaya çıkan fosiller sayesinde bilim dünyası tarafından incelenmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerdeyse standart fosillerin aksine çok daha özel bir yere sahip bir keşif yapıldı. Çin’in Ganzhou kentinde yaklaşık 66 milyon yıllık olduğu düşünülen bir dinozor fosili keşfedildi.

66 milyon yıl boyunca neredeyse hiç bozulmadan günümüze kadar korunan embriyonun ‘dişsiz theropod’, ya da diğer adıyla ‘oviraptorosaur’ türünden olduğu düşünülüyor. Baby Yingliang olarak adlandırılan embriyonun türü, günümüzden 100 milyon yıl ila 66 milyon yıl önce Geç Kretase döneminde, günümüzde Asya ve Kuzey Amerika dediğimiz topraklarda yaşıyordu.

Kuşlar ve dinozorlar arasında önemli bağlantıya işaret ediyor:

dinozor fosili

Araştırmacı Dr. Fion Waisum Ma, keşfedilen embriyonun “tarihte bulunan en iyi dinozor embriyosu” olduğunu açıkladı. Embriyo, araştırmacılara dinozorlar ve modern kuşlar arasındaki bağlantı hakkında da önemli bir ipucu verdi. Fosil, embriyonun, kuşlarda yumurtadan çıkmadan kısa bir süre önce görülen bir davranış olan içine doğru çekilme davranışını gerçekleştirdiğini gösteriyor.

dinozor fosili

Dr. Ma, yaptığı açıklamada bunun modern kuşlardaki bu tür davranışların ilk olarak dinozor ataları arasında ortaya çıktığını ve evrimleştiğini gösterdiğini belirtti. Araştırma ekibinde yer alan paleontolog Prof. Dr. Steve Brusatte de bunun şimdiye kadarki en çarpıcı dinozor fosillerinden biri olduğunu, embriyonun da kuluçkanın eşiğinde olduğunu paylaştı.

Baby Yingliang isimli embriyo, 27 santimetre uzunluğa sahip ve 17 santimetrelik bir yumurtanın içinde bulunuyor. Bu yumurta, ilk olarak 2000 yılında ortaya çıkarılmış ve 10 yıl süreyle depoda tutulmuştu. En sonunda yumurtanın bulunduğu müzede inşaat çalışmaları başlamasıyla araştırmacılar, eski fosilleri ayıklarken dikkatlerini bu yumurtaya verdiler.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/world-asia-china-59748281
51
13
11
5
1
Emoji İle Tepki Ver
51
13
11
5
1