Aşılamaya Delta Ayarı: Doz Aralığı 4 Haftaya Düşürülüyor

61
10
4
3
3
Koronavirüs pandemisinde yeni bir sayfa açan delta varyantı ile ilgili yeni bir karar alındı. Edinilen bilgilere göre Türkiye, doz aralığını 6-8 haftadan 4 haftaya düşürecek. Ayrıca tarım işçileri ile yaylalarda yaşayan vatandaşlara da aşı götürülecek.

Türkiye, koronavirüsle mücadele kapsamında aşılama sürecine hız vermişken, dünya genelinde yeni bir kırmızı alarm durumu yaşanmaya başladı. "Delta" olarak isimlendirilen ve koronavirüsün bugüne kadarki hem hızlı yayılan hem de daha tehlikeli olan bir mutasyonu, ülkeleri yeni kararlar almaya itti. Türkiye de bu konuda üzerine düşeni yaparak yeni bir karar aldı.

Edinilen bilgilere göre koronavirüsün delta varyantıyla daha hızlı mücadele için, aşılama takvimleri değiştirilecek. Bu noktada normalde 6 ila 8 hafta aralığında olan ikinci doz uygulama süreci, 4 haftaya indirilecek. Böylelikle vatandaşlar, daha hızlı bir şekilde aşılanmış olacak. Böyle bir karar alınmasının nedeninin ise delta varyantının birinci dozdaki koruyuculuk oranını yüzde 30'lara kadar düşürüyor oluşu. Aşının ilk dozunun diğer varyantlara karşı koruyuculuk oranı, yüzde 70 ila yüzde 80 arasındaydı.

Vatandaş aşıya değil, aşı vatandaşa gidecek

Koronavirüs aşısı

Türkiye'nin delta varyantına karşı aldığı tek tedbir, aşılama aralığının kısaltılması değil. Edinilen bilgilere göre yetkililer, aşılamanın en hızlı şekilde yürütülebilmesi için vatandaşın ayağına gidecek. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte insanların tatil merkezlerine, yaylalara ve tarımsal alanlara gittiği gerçeği üzerinde duran yetkililer, aldıkları karar ile tarım işlerinde çalışan ve yaylalarda yaşayan vatandaşlara aşı götürecek, aşılama sürecini tamamlayacaklarmış.

Uzmanlara göre Türkiye'nin sonbahar mevsimi gelmeden önce koronavirüs pandemisini gündemden çıkarması gerekiyor. Bunun da yalnızca yoğun aşılamayla mümkün olduğunu belirten uzmanlara göre toplumun yüzde 30'u bile aşılanmamış olursa, koronavirüs pandemisi Türkiye'nin gündeminden çıkmayacak. Bilim insanları, aşılamanın istenildiği gibi devam etmemesi durumunda COVID-19'u üç kişiye değil de bir kişiye bulaştırmış olacağını, bunun da vaka ve ölüm sayısı anlamına geldiğini ifade ediyorlar.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/turkiye/corona-virus-asilamasina-delta-ayarihizli-ikinci-doz,tFVQB9snlUmuawc-BRJ4gg
61
10
4
3
3
Emoji İle Tepki Ver
61
10
4
3
3