Koronavirüsün Delta Plus Varyantı Hakkında Tedirgin Eden Açıklama: Çift Aşı Olmuş Kişiye Bulaştı

23
17
11
6
3
Hindistan'da iki doz koronavirüs aşısı olmuş bir kişiye Delta varyantının mutasyona uğramış versiyonu olan Delta Plus varyantının bulaştığı açıkladı. Söz konusu açıklama, aşıların Delta Plus varyantına karşı etkisiz olabileceği ve Delta Plus'ın koronavirüsün en tehlikeli varyantı olabileceği tartışmalarına yol açtı.

Bir buçuk yıldır hayatının her alanında karşımıza çıkan ve beslenmeden sosyal yaşama kadar hemen her alanda alışkanlıklarımızı değiştirmemize neden olan koronavirüs ile ilgili tedirgin eden yeni gelişmeler yaşandı. Paylaşılan bilgilere göre son dönemde en fazla görülen koronavirüs varyantlarından olan Delta varyantının mutasyona uğramış hali olan Delta Plus, iki doz koronavirüs aşısı olan bir kişide tespit edildi.

Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi ile Bharat Biotech iş birliğinde geliştirilen Covaxin adlı koronavirüs aşısının iki dozunu da olmuş 65 yaşında bir kişide SARS-COV-2'nin Delta Plus varyantının tespit edilmesi, aşıların bu yeni varyanta karşı koruyuculuğunu tartışmaya açtı. Zira söz konusu vaka, iki doz aşı olmasına rağmen Delta Plus tespit edilen ilk koronavirüs vakası oldu.

Delta Plus, koronavirüsün en tehlikeli varyantı olabilir

delta plus varyant

Bilim insanları şu anda COVID-19 aşılarının Delta Plus varyantı üzerindeki etkinliğini araştırıyorlar. Eğer sonuçlar korkulduğu gibi aşıların Delta Plus'a karşı etkisiz olduğunu ortaya koyarsa, söz konusu mutant, koronavirüsün en tehlikeli varyantı olarak anılmaya başlanabilir. İngiltere'nin en çok okunan gazetelerinden Mirror'da yer alan habere göre Delta Plus, hem aşılardan hem de vücuttaki COVID-19 bağışıklığından kaçabilme potansiyeline sahip.

Koronavirüsün Delta Plus varyantından bu denli endişe duyulmasının sebebi, Güney Afrika Beta varyantında görülen ve aşının etkinliğini düşürdüğü ifade edilen K417N mutasyonunu da taşıyor olması. Söz konusu koronavirüs varyantı şu ana kadar ABD, Japonya, Rusya ve Hindistan dahil 11 ülkede görülmüş durumda. Şu ana kadar yalnızca 200 vakada tespit edilmiş olsa da yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu ifade ediliyor.

Hint virologlara göre Delta Plus varyantı, mevcut Delta varyantı ile benzer belirtilere sahip. Buna göre en sık görülen semptomlar öksürük, ishal, ateş, baş ağrısı, deri döküntüsü, el ve ayak parmaklarında renk değişikliği, göğüs ağrısı ve nefes darlığı olarak karşımıza çıkıyor. Nadir olarak görülen semptomlar ise mide ağrısı, mide bulantısı ve iştahsızlık.

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-koronavirusten-cok-kotu-haber-delta-varyanti-asi-olan-hastada-goruldu-41841421
23
17
11
6
3
Emoji İle Tepki Ver
23
17
11
6
3