Küçük Bir Kedi Kadar Hafif 'Dikenli Dinozor' Türü Keşfedildi: Yaklaşık 100 Milyon Yıl Önce Yaşamış!

13
3
1
1
0
Arjantin'de bulunan araştırmacılar, 94-97 milyon yıl önce yaşamış küçük bir zırhlı dinozor buldu. Bu yeni türün 1,5 metre uzunluğunda olduğu ve bir evcil kedi ağırlığında olduğu aktarıldı.

Milyonlarca yıl önce nesli tükenen dinozorlar, gezegenimize ayak basmış en ilginç canlılar arasında yer alıyor. Bilim insanları da bu türler üzerindeki araştırmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Yakın zamanda oldukça büyük bir dinozor türü olan T.Rex’in gözlerinin daha güçlü bir çeneye sahip olmak için küçüldüğü ortaya çıkmıştı.

Şimdi ise Arjantin’de bulunan bilim insanları, küçük ve dikenli bir dinozor fosili bulduklarını açıkladı. Bir evcil kedi ağırlığında olduğu ifade edilen bu dinozora ‘Jakapil kaniukura’ ismi verilirken, türün 94-97 milyon yıl önce Kretase döneminde yaşamış olabileceği ifade edildi.

1,5 metre uzunluğundaki tür, zırhlı dinozorların Güney Yarım Küre’de de yaşadığını gösteriyor

Araştırmacılara göre bu yeni tür, Ankylosaurus ve Stegosaurus gibi zırhlı dinozorların ilkel bir akrabası olduğunu ve Thyreophora grubuna dahil olduğunu düşünüyor. Jakapil kaniukura’nın, 1,5 metre uzunluğunda yaprak şeklinde dişlere sahip bitki ile beslenen bir tür olduğu da gelen açıklamalar arasında yer alıyor.

Fosil, Arjantin’deki Rio Negro eyaletinde bulundu. Nature Reports dergisi üzerinden yayınlanan çalışma bulguları da türün sert, odunsu bitkileri yiyebilmek için güçlü bir çeneye sahip olduğunu ortaya koydu.

Paleontologlar ayrıca, bu çalışmayla birlikte zırhlı dinozorların Güney Yarım Küre’de de yaşadığının görüldüğünü aktarıyor. Zırhlı dinozorları içeren Thyreophora grubundaki dinozorların, genellikle Kuzey Yarım Küre’de yaşadığına inanılıyordu. Araştırmacılar da bununla ilgili, “J.kanikura’nın keşfi, erken thyreophoranların düşünülenden çok daha geniş bir coğrafi dağılıma sahip olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak : https://www.livescience.com/new-armored-dinosaur-south-america
13
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
3
1
1
0