Donald Trump, 'Yeni Apple Fabrikası' Hakkında Yine Yalan Söyledi

28
2
2
1
0
Donald Trump, Apple CEO'su Tim Cook ile bir araya gelerek şirketin tesisine bir ziyaret gerçekleştirdi. Ancak ABD başkanının söylediğinin aksine gittiği yer ne bir üretim fabrikasıydı, ne de Trump'ın iddia ettiği vergi muafiyetinden yararlanıyordu.

Donald Trump, ABD başkanı seçildiğinden beri Tim Cook ile arasında tuhaf bir ilişki gelişiyor. Trump, vergi indirimleri ve ticaret politikalarıyla Apple'ı ABD'de yeni bir fabrika kurmaya teşvik ediyor. Ancak ABD başkanı aslında ülkenin önde gelen teknoloji devlerinin ülke sınırları içinde üretim yapmasını hedefliyordu.

Trump, Apple tesisine yaptığı ziyarette, "Çok güçlü ve önemli bir tesisin başlangıcını görüyoruz. Girişimimi izleyenler, her zaman Apple hakkında konuştuğumu ve ABD'de Apple tesisleri görmek istediğimi bilir. İşte olan da tam olarak bu." dedi ve yalanlarına bir yenisini daha ekledi. Çünkü açıklaması birkaç nedenden ötürü doğru değil.

trump tim cook

Apple üretim fabrikası kurmadı

En önemli sorun Apple'ın bir üretim tesisi kurmamış olması. Şirket, Austin'e fabrikadan kilometrelerce uzaklıkta yeni bir kampüs inşa ediyor ve Cupertino'da tasarım ve mühendislik çalışmalarının yapıldığı tesise benziyor. Apple orada kendi üretimini yapmıyor ve Trump'ın bulunduğu tesis aslında Flex Ltd. adlı bir müteahhitlik şirketine ait.

Diğer yandan Flex, yeni bir şey yapmadı. Bu özel fabrika, Tim Cook'un 2013'te ilk kez duyurduğu zamandan beri Mac Pro montajı yapıyor. Yani Trump göreve başlamadan önce. Donald Trump, başkanlığı sırasında olmayan bir şeyi, kendi döneminde yapmış gibi gösteriyor ve sanki Apple Teksas'ta Mac Pro üretmek için yeni bir fabrika kurmuş gibi konuşuyor.

tim cook apple donald trump

Apple, ithal edilen parçalara vergi ödüyor

Trump açıklamasının bir diğer kısmında da, "Güzel kısmı, şirketin vergiler konusunda endişelenmesine gerek yok. Burada ürettikleri sürece vergiler için endişelenmeye gerek yok." vurgusunu yapıyor. Aslında,l Apple şu anda, cihazlar montajlanmadan önce Çin'den Teksas'a ithal edilmesi gereken birçok Mac Pro parçası için vergi ödüyor. Şirket aslında sadece Çin'de montajlanan iPhone ve MacBook'lar için vergi ödemiyor.

Ayrıca Apple, 10 bileşende vergi muafiyeti talep etmiş, ancak soğutma sistemi, şarj kablosu ve çeşitli devre kartları dahil olmak üzere 5 üretim bileşeni için muafiyet reddedilmişti.

Ortada Trump standartlarına göre bile endişe verici bir yanlışlık var. Apple üretimini altı yıldan beri aynı fabrikada ve Trump'ın ticaret politikası nedeniyle neredeyse faydalanamadığı vergi indirimleriyle yapıyor.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/11/20/20974999/trump-is-lying-about-the-new-apple-factory
28
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
28
2
2
1
0