Bilim İnsanları, Dünya’nın Çekirdeğinin 2009’da Yön Değiştirdiğini İddia Etti: Peki Bu Ne Demek?

25
1
1
1
0
Pekin Üniversitesinden bir grup bilim insanı, 60 yıldır toplanan sismik veriler ışığında Dünya'nın çekirdeğinin yön değiştirdiğini iddia etti.

Coğrafya dersinden de bildiğimiz gibi Dünya’mızın çekirdeği demir-nikel bir alaşımdan oluşuyor ve yüksek basınç nedeniyle kristalize bir şekilde çok yüksek hızlarda dönüyor. Ayrıca gezegenimizin saat yönünün tersine döndüğü de bilinen bir gerçek.

Ancak Pekin Üniversitesindeki Çinli jeofizikçiler bilim dünyasında tartışma yaratacak bir iddia ortaya attı. İddiaya göre Dünya’nın çekirdeği geçtiğimiz yıllarda dönmeyi bıraktı ve şimdiyse ters yöne dönüyor.

İddia, 60 yıllık bir araştırmanın sonunda ortaya çıktı

İddianın sahibi olan ve Pekin Üniversitesinde görev yapan iki jeofizikçi, gezegenimizin 60 yıllık sismik verilerinin incelendiğini ve elde edilen verilere göre Dünya'mızın çekirdeğinin 2009 yılında saat yönünün tersine olan dönüşünü bitirdiğini ve tersi yönde dönmeye başladığını ortaya attı. Bu noktada Dünya’nın dönüşüyle Dünya’nın çekirdeğinin dönüşünün aynı şey olmadığını belirtmemiz lazım. Çünkü Dünya’nın ters yönde dönmesi demek Güneş’in batıdan doğup doğudan batması anlamına geliyor.

Halihazırda Dünya’nın çekirdeğiyle ilgili çok az bilgiye sahip olan pek çok jeofizikçi bunun mümkün olabileceğini belirtirken iddiayı ortaya atan araştırmacılar bunun aslında her 70 yılda bir gerçekleşen “standart” bir olay olduğunu iddia ediyor.

E Dünya’nın çekirdeği tersine dönüyorsa bu Dünya’nın sonu mu geldi demek?

Aslına bakarsanız bu sorunun cevabı şimdilik hayır. Çünkü yapılan sismik ölçümlere ve araştırmanın sunduğu kanıtlara göre dünyanın çekirdeğinin yönünü değiştirmesi zaten her 70 yılda olan doğal bir olay. Bu durumun en son 1970’li yıllarda gerçekleştiğini iddia eden araştırmacılar, Dünya’nın çekirdeğinin yeniden saatin tersi yönünde dönmeye 2040’lı yıllarda başlayacağını ifade ediyor.

Yaşanan bu durum yeryüzünde ani iklim değişimleri, depremler ve tsunamiler gibi olaylara yol açsa da küresel çapta yıkıcı felaketlerin yaşanması şu anda öngörülmüyor. Ayrıca hazırlanan bu araştırma her ne kadar 60 yıllık sismik ölçümlere dayandırılsa da bunun hâlâ bir iddia olduğu ve kesinlik kazanmadığını belirtmek gerek. Yani önümüzdeki süreçte bu araştırmayı çürütecek yeni bir araştırma yayınlanabilir.

Güney Kaliforniya Üniversitesinden ünlü Sismolog John Vidale ise bu araştırma hakkında “Bu araştırma pek çok harika bilim insanının yer aldığı ve bolca verinin incelendiği dikkatle yürütülmüş bir çalışmadır. Ancak şu anda bu verileri karşılaştırabileceğimiz bir modelimiz bulunmamakta” diyerek bu modellemenin daha önce ortaya çıkanlardan çok farklı olduğunu belirtiyor.

Kaynak : https://www.euronews.com/next/2023/01/24/making-heads-spin-scientists-say-earths-inner-core-has-changed-its-rotation
25
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
1
1
1
0