Büyük Şirketlerin Bir Bir Etkinlikten Çekilmesinin Ardından, E3 2023 İptal Edildi

35
8
2
2
1
Dünyanın en büyük oyun ve oyuncu etkinliklerinden birisi olan E3'ün bu yıl yüz yüze düzenlenecek etkinliğine Xbox, Nintendo Sony ve Ubisoft'un katılmayacağını açıklamasının ardından etkinlik iptal edildi.

Oyun dünyasının en büyük 3 etkinliğinden birisi olan E3, hemen hemen her yıl düzenleniyor ve neredeyse tüm oyun stüdyoları ve şirketler bu etkinlikte sahne alarak yeni oyunlarını ve projelerini oyunculara sunuyordu. Pandemi nedeniyle son 4 yıldır internetten düzenlenen etkinliğin bu yıl nihayet yüz yüze düzenleneceğiyse geçtiğimiz aylarda açıklanmıştı. Ancak yapılan son duyuruyla etkinliğin iptal edildiği açıklandı. 

Xbox, Nintendo, Sony ve Ubisoft'un, bu yıl E3'e katılmayacağını açıklamasının ardından; Sega, Tencent ve Devolver da etkinlikten çekildiğini açıkladı. Alınan son kararla ise beklenen oldu ve E3 2023 iptal edildi.

E3 2023 iptal edildi

Oyun dünyasının büyük yaz etkinliği, 2019'dan bu yana ilk kez Los Angeles'ta geri dönecekti ancak Nintendo, Microsoft ve Ubisoft gibi büyük oyun şirketlerinin etkinliğe katılmayacaklarını açıklamasının ardından birçok şirket de etkinlikten çekildiğini açıkladı. Tüm gelişmelerin ardından ise IGN'de yer alan habere göre E3 2023 iptal edildi.

Ne Olmuştu?

Sonic ve Yakuza serileriyle bilinen Sega ve Hotline Miami, Cult of the Lamb, Card Shark ve Loop Hero gibi sıradışı oyunlarıyla bilinen Devolver Digital, dün IGN'e yaptıkları açıklamada bu yıl düzenlenecek E3 etkinliğine katılmaktan vazgeçtiklerini açıkladı. Sega yetkilileri kendi etkinliklerini düzenleyeceklerini açıklarken Devolver ise Summer Game Fest 2023 kapsamında sahne alacaklarını belirtti.

Ayrıca PUBG mobile ile tanınan ancak aynı zamanda Riot Games'in ve Epic Games'in çoğunluğuna sahip olan Tencent Ganes'de bu yıl E3 katılmayacaklarını açıkladı. 3 şirketin daha çekilmesiyle birlikte E3 katılması beklenen neredeyse tüm büyük şirketler etkinlikten çekilmiş oldu.

Geçtiğimiz Şubat ayında E3'e katılacaklarını açıklayan Ubisoft yetkilileri, geçtiğimiz gün VGC'ye yaptıkları açıklamadaysa fikir değiştirdiklerini ve bu yıl 12 Haziran'da düzenlenecek E3 2023'e katılmayacaklarını açıkladı. Etkinliğe katılmak yerine tıpkı Xbox, Sony ve Nintendo gibi kendi etkinliklerini düzenleme kararı alan yetkililer, detayların yakında paylaşılacağını belirtti

Xbox başkanı da iddiaları doğrular nitelikte açıklama yapmıştı

Oyun dünyasının devleri olarak görülen Xbox, Nintendo ve Sony, her yıl E3’ün en popüler sunumlarını gerçekleştirmesiyle etkinliğin vazgeçilmezleri olarak bilinmiyordu. Öyle ki 2020 yılında yine bu 3 marka Covid-19 nedeniyle etkinliğe katılmayacağını açıklamış ve bu nedenle E3 2020 iptal edilmişti. IGN tarafından aktarılan bilgilere göreyse Xbox, Nintendo ve Sony, bu yıl yüz yüze gerçekleştirilecek E3 2023’e katılmayacak.

Şirketlere yakın pek çok kaynaktan gelen iddiaları derleyen IGN, şirketlerin etkinlik takvimlerinin E3 ile çakışması nedeniyle E3 etkinliğine katılmayacaklarını ve oyunlarını kendi sunumlarında tanıtacaklarını iddia etmişti. Öte yandan geçtiğimiz aylarda Xbox’ın başkanı Phil Spencer’ın IGN’e verdiği röportajdaysa E3’ün Xbox tanıtımıyla hemen hemen aynı zamana gelebileceği hakkında endişelerinden bahsetmişti. Keza hem Xbox hem Nintendo hem Sony cephelerinden bu iddiaları doğrulayan açıklamalar gelmişti.

Xbox ve Sony, en son katılmadığında etkinlik iptal edilmişti

2020 yılında da örneklerini gördüğümüz gibi Xbox ve Sony’nin bu yıl da etkinlikten resmen çekilmesi durumunda şirketlerin alt şirketleri ve ortaklık kurduğu stüdyolar başta olmak üzere neredeyse tüm oyun firmaları teker teker E3’ten çekildiklerini açıklayabilir

Kaynak : https://www.theverge.com/2023/3/30/23660456/e3-2023-canceled
35
8
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
35
8
2
2
1