Epic Games, Mahkemede Haksız Bulunan Google’ın Değiştirmesi Gereken Şeyleri 3 Maddede Açıkladı

6
3
1
0
0
Daha önce Apple ile anti tröst yasalarını gerekçe göstererek mahkemede karşı karşıya gelen Epic Games Google ile arasındaki davayı kazandı.

Fortnite ile adını daha da geniş kitlelere duyuran Epic Games ile teknoloji devi Google, mahkemede karşı karşıya gelmişti. Epic Games, Google Play Store'u kullanan uygulama geliştiricilerinin yüzde 30'a kadar komisyon ödemesine karşı çıkmıştı.

Daha önce Apple ile de benzer bir nedenle mahkemelik olan Epic Games, genel olarak yüksek komisyon oranlarından yakınıyordu. Mahkeme, Epic Games'in haklı olduğuna, Google'ın uygulama mağazasındaki faturalandırma sisteminin tekel oluşturduğuna hükmetmişti. Fakat iş burada bitmedi.

GÜNCELLEME: Mahkeme, Epic Games'den Google'ın değiştirmesi gereken şeyleri sunmasını istedi.

Epic Games ve Google

Epic Games, 3 temelde fikirleri sundu. İlk öneride Epic, Google'ın herhangi bir şekilde uygulama yüklenmesine karışmaması gerektiğini söyledi. Devamında kullanıcıların tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi istediği kaynaktan (ister Play Store, ister üçüncü parti mağaza, ister direkt internet) uygulama indirebilmesi, bu uygulamaların indirilmesi ve yüklenmesi sırasında Google'ın herhangi bir engel koymaması gerektiğini belirtti. Bu noktada şirketin gereksiz uyarılar yaparak kullanıcıları diğer kaynaklardan caydırmaması gerektiği de eklendi.

İkinci kısımda Epic, Google'ın ödeme alırken abartılı derecede yüksek komisyon almasına dikkat çekti. Uygulama içi harcamalarda da alınan bu komisyon için Epic, oyuncuların oyun içi öğe satın almak ve indirimlere ulaşmak için farklı ödeme sitelerine yönlendirilmesinin önünde engel olmaması gerektiğini söyledi. Burada tabii geliştiricinin kendi sitesinden bahsediliyor.

Son olarak da söz konusu tartışmalar yüzünden Google'ın Epic Games'e özel engeller koymaması gerektiği, Epic Games'in herhangi bir engel veya gecikme olmadan Play Store'a gelebilmesi gerektiği söylendi.

Epic, bu saydığımız 3 öneriyi mahkemeye verdi. Bunlardan kaçının ve hangilerinin son kararda yer alacağını ise karar çıkınca göreceğiz. Sizce Epic, bu 3 isteğini de elde edebilecek mi?

Olaya yabancı kalanlar için: ilk davada ne oldu?

epic vs google

Epic Games'in avukatlığını yapan Gary Bornstein'ın yaptığı açılış konuşmasında Google'ın eylemlerinin fiyatların yükselmesine, kalitenin düşmesine ve seçeneklerin azalmasına neden olduğu üzerinde durdu. Epic Games tarafı ayrıca Google'ın rekabetten caydırma amacıyla rüşvet ve engelleme stratejisi uyguladığını öne sürdü. 

Google ise şirketin tekel olmadığını, Apple gibi firmalarla rekabet halindeyken tekelleşemeyeceğini söyledi. Apple da kendi davasında Google Play'i rakibi olarak göstererek tekelleşme iddialarını reddetmişti. 

Google'ın Android uygulamaları üzerinde illegal bir tekel oluşturduğunu söyleyen Epic Games, şirketin hem federal rekabet yasalarını hem de Kaliforniya eyaletinin ilgili yasalarını ihlal ettiğini söyledi. Google ise komisyonların, geliştiricilerin kullanıcılara ulaşmak için güvendikleri popüler bir pazarı işletebilmek için makul ve gerekli bir ücret olduğunu savundu. 

İşte ilk gün mahkemede olanlar:

Davanın ilk gününde iki tarafın da agresif şekilde yaklaştığını söylemek mümkün. Her iki tarafın avukatları, en sert suçlamaları savrarak mahkemeyi kendi taraflarına çekmeye çalışıyor. Epic Games'in iddiaları ve Google'ın savunmaları şu şekilde:

-Google, Play Store için çok fazla kesinti yapıyor. Google ise bu kesintilerin normal olduğunu, fiziksel mağazalardaki standartlara göre belirlendiğini belirtiyor. Ayrıca Google, mağazanın sadece alışveriş dışı deneyim yarattığını, Epic Games Mağazası'nın başındaki isim olan Steve Allison'ın geçmişteki ifadesiyle "hedef kitleye ulaşmak" için ücretlendirme yapıldığını savunuyor.

-Epic Games'e göre Google bir monopol sahibi. Google ise bu durumu iki nedenden dolayı reddediyor: Öncelikle Android için mağaza uygulaması geliştirmek isteyenleri durduran bir şey yok. İkinci neden olarak da Google'ın rakibinin Epic ya da Fortnite değil, Apple olduğu işaret ediliyor.

-Epic Games, Google'ın Play Store dışında oyun yayınlamayı zorlaştırdığını savunuyor. Google ise Android'in güvenliği için bazı düzenlemeler olmakla birlikte, gerekli uyarı yapıldıktan sonra kişilerin istediği gibi uygulama kurabileceğini belirtiyor. Epic ise bu noktada Google'ın uygulamalar üzerinde olumsuz imaj yarattığını söylüyor. 

-Epic, kendi mağazasında uyguladığı modelden sonra oyun pazarında geliştiricilerin daha çok para kazanmaya başladığını ve diğer platformların da değişiklikler yaptığını söylüyor. Ayrıca mobil pazarda da Google'ın Android cihazlardaki dominasyonuyla böyle bir komisyon almasının adaletsiz olduğunu söylüyor. Google ise Epic'in kendi rakipleri olmadığı üzerinden savunma kuruyor.

-Google ise Epic'in şirket içi maillerini delil göstererek, yaptıkları girişimin kanunsuz olduğunu bildiğini ve yine de davadan geri durmadığını söylüyor. Epic ise Google'ın geliştiricilere, rakip platformlar oluşturmamaları için para ödediğini ve bu rüşvetin izlerini kapattığını savunuyor.   

Epic Games ile Google neden davalık oldu?

epic vs google

Epic Games, öncelikli olarak Google Play'in yüksek komisyonlarına karşı çıkıyor. Ayrıca Google'ın, kendi uygulama mağazasında uygulama yüklemeyi zorlaştırdığını da öne sürüyor. Yine de Epic'in ana odak noktasının dava süresince Google ve cihaz üreticileri arasındaki anti rekabet anlaşmaları olması bekleniyor. 

Öte yandan Google'ın durumu ile Apple'ın durumu arasında fark var. Öncelikle Google Play dışında da Android cihazlara oyun yüklemek mümkün. Ayrıca Samsung gibi firmaların da kendi uygulama mağazaları bulunuyor. Google'ın mahkemede elini güçlendiren bir diğer konu ise firmanın, kullanıcıların faturalandırma seçimi yapabilmesini sağlayan yeni özelliği. Spotify gibi geliştiricilerin kabul ettiği bu yeni sistem henüz test aşamasında ve genel olarak komisyonları %4 seviyesine kadar indiriyor. Epic Games bu özelliği kullanmayı reddetmişti. 

Kaynak : https://techcrunch.com/2023/11/06/what-to-know-about-fortnite-maker-epic-games-antitrust-battle-with-google-starting-today/
6
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
3
1
0
0