Federal Ticaret Komisyonu'ndan Facebook’a Rekor Ceza (5 Milyar Dolar)

29
7
3
2
1
Mark Zuckerberg tarafından kurulan ve çok büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olan Facebook'a rekor bir ceza kesildi. ABD Federal Ticaret Komisyonu, kullanıcı verilerini usulsüz kullandığı nedeniyle Facebook'a 5 milyar dolarlık para cezası kesti.

Sosyal medya kullanımı her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Bu durum, bazı güvenlik sorunlarını da ortaya çıkarıyor. Dünyanın en çok kullanıcıya sahip olan sosyal medya platformlarından Facebook, kullanıcıların güvenlik ve gizlilikleriyle ilgili olarak sık sık gündeme geliyordu. Bu kez Facebook, ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) vermiş olduğu cezayla gündeme geldi.

FTC'nin Facebook'a verdiği cezanın sebebi ise Londra merkezli Cambridge Analytica. FTC, 50 milyondan fazla kullanıcının verilerinin, usulsüz olarak Cambridge Analytica'ya verildiğini açıkladı.

facebook

Skandallarıyla sürekli olarak gündeme gelen Mark Zuckerberg yönetimindeki Facebook, bu cezadan gerekli dersi alır mı bilinmiyor ancak FTC'nin Facebook için kestiği cezanın miktarı dudak uçuklatacak cinsten. FTC, kullanıcı verilerini usulsüz olarak kullandığı için Facebook'a 5 milyar dolarlık para cezası kestiğini açıkladı. 

Facebook'a kesilen ceza sadece parayla da sınırlı değil. FTC, Facebook'un bu para cezasının yanında bir de gizlilik ve güvenlik ile ilgili yeni bir uygulamayı hayata geçirmek zorunda olduğunu ve bu bağlamda çalışmaların yürütülmesi için şirkete bir ay zaman verildiğini belirtti. Facebook, önümüzdeki bir ay içerisinde platformun gizlilik ve güvenlik uygulamalarını tamamen değiştirecek ve yaptığı değişiklikleri FTC'ye sunacak. Üstelik bu uygulamalar, Instagram ve WhatsApp için de geçerli olacak.

Facebook'a verilen bu ceza, FTC'nin 5 kişilik komisyonunda 2'ye karşı 3 oyla kabul edildi. Yapılan açıklamalarda kullanıcıların Facebook'a güvendiği ancak Facebook'un birden çok skandala adının karıştığı, platform yetkilileri tarafından bugüne kadar yapılmış olan açıklamaların sonuçsuz kaldığı ifade edildi. 

FTC tarafından Facebook'a kesilen bu ceza, bugüne kadar kullanıcı haklarını ihlal eden bir şirkete kesilen en büyük tutar olma özelliğine sahip. Ayrıca 5 milyar dolar, dünya genelinde bu suç için verilen cezalardan yaklaşık 20 kat daha fazla. Facebook şimdilik, konuyla ilgili sessizliğini sürdürüyor.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/07/24/facebook-settles-with-ftc-5-billion-and-new-privacy-guarantees/
29
7
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
29
7
3
2
1