Formula 1, 2030 Yılına Kadar Karbon Ayak İzini Sıfıra İndirecek

24
5
4
1
1
Motor sporlarının arşı Formula 1, küresel ısınmayla mücadele için kendi desteklerini de vereceklerini belirten açıklamada bulundu. Yetkililer, Formula 1'in karbon ayak izinin 2030 yılına kadar sıfıra ineceğini söyledi.

Motor sporlarının zirvesi konumunda bulunan Formula 1, bugün ilk kez bir sürdürülebilirlik planıyla karşımıza çıktı. Yetkililer, yarış sırasında ortaya çıkan karbon ayak izini 2030 yılına kadar sıfıra indirme kararı aldı.

Liberty Media’nın sahip olduğu ve her yıl 10 takımın katıldığı 20 yarışın (gelecek yıl 22’ye yükselecek) düzenlendiği Formula 1, bu hedefe ulaşmak için gereken karbon azalmasının hemen başlayacağını söyledi. Ayrıca tüm Formula 1 etkinliklerinin 2025 yılına kadar sürdürülebilir olacağının da sözünü verdi.

formula 1

Formula One Group’un İcra Kurulu Başkanı olan Chase Carey, böyle bir hedefi neden koyduklarını da net bir şekilde anlattı. Carey, küresel ısınmada mücadelede her organizasyonun kritik bir rol oynadığının farkında olduklarını aktardı.

Chase Carey açıklaması durumunda şu anda 2014 yılından beri kullanılan V6 turbo hibrit motorlarının da özelliğine vurgu yaptı. Carey, bu motorların dünyanın en verimli motorları olduğunu ve hiçbir arabanın yapamadığı şeyi; az yakıtla çok güç üretmeyi başardıklarını söyledi.

Geçtiğimiz hafta şampiyonluğunu ilan eden Lewis Hamilton da karbon ayak izini en aza indirmek için yaptığı çabaları anlatmıştı. Mercedes pilotu Hamilton, özel jetini sattığı ve tek kullanımlık plastikleri evde ve ofiste kullanmayı bıraktığını ve 2019 sonuna kadar karbon ayak izini sıfıra indireceğini söylemişti.

lewis hamilton

Lewis Hamilton’ın da röportajının bir kısmında dediği gibi Formula 1’in karbon ayak izini sıfıra indirmek hiç de kolay bir şey değil. Spor gereği tüm takımlar dünyanın bir ucundan diğer ucuna sürekli seyahat ediyor. Fakat Formula 1’in aldığı kararlara bakarsak karbon ayak izini azaltmak için belli çabaların sarf edildiğini görmek bizi mutlu ediyor.

Formula 1, elektrikli yarış otomobillerinin yarıştığı Formula E ile de oldukça acımasız kıyaslamalarla karşı karşıya kalmıştı. Formula E’de şu anda birçok dünya markası araba üreticisi diğer markalarla yarış halinde ve sürekli kendilerini geliştirmekteler.

Kaynak : https://www.autoblog.com/2019/11/12/f1-formula-one-carbon-footprint/
24
5
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
24
5
4
1
1