Fotoğrafı Çekilen İlk Kara Deliğin İsmi Belli Oldu

36
8
7
2
1
Tarihin ilk kara delik fotoğrafında gördüğümüz, Dünya’dan 53 milyon ışık yılı uzaklıktaki Messeier 87 galaksisi merkezindeki kara deliğin artık kendi ismi var. Bilim insanları, oldukça manidar ve anlamlı olan Powehi adında karar kıldılar.

Bu hafta yayımlanan tarihin ilk kara delik fotoğrafında, bize en yakın galaksilerinden birisi olan Messier 87’nin merkezindeki kara deliği görme fırsatı yakalamıştık. Bu tarihi fotoğrafla görüntülenen kara delik, artık bilim camiasında ve dünya kamuoyunda Powehi adıyla bilinecek. 

Powehi, bir ada ülkesi olan kendisine has kültüre sahip Hawaii’de konuşulan yerel dilde “derin, süslü karanlık oluşum” anlamına geliyor. Bilim insanları, bu ismin bilimsel tanıma da uyum sağladığını söylüyorlar. 

Kara deliğin isim babası ise Hawaii Üniversitesi’nde görevli olan dil profesörü Larry Kimura oldu. 

Dünya’dan 3 milyon kat büyük ve Güneş’ten 6,5 milyar kat daha ağır olan Powehi kara deliği, bizden 53 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. 

4 kıtaya dağılmış halde bulunan 8 farklı teleskobun aldığı verilerle ortaya çıkan kara delik fotoğrafı, bilim insanlarının evrenin sırlarını keşfetmesine yardımcı olacak. Olay Ufku Teleskobu, Poweki kara deliğine ait daha net görüntüler ve veriler elde etmek için çalışmaya devam edecek.

Kaynak : www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47906742
36
8
7
2
1
Emoji İle Tepki Ver
36
8
7
2
1