Tam 28 Yıl Geçmiş: Gazi Koşusu Rekoru Sahibi Bold Pilot ve Halis Karataş’ın Umudun Her Zaman Var Olduğunu Gösteren Öyküsü

5
2
0
0
0
Türk atçılık tarihine baktığımız zaman karşımıza pek çok isim çıksa da bunlar arasında yalnızca Bold Pilot ismi gerçek bir efsane olarak adını tarihe yazdırmayı başarmıştır. Jokeyi Halis Karataş ile girdiği neredeyse her yarışta şampiyonluk ipini göğüslediği yetmezmiş gibi Gazi Koşusu rekoru sahibi de olan Bold Pilot’ın hikayesine gelin yakından bakalım.

At yarışlarını sever misiniz? Eminiz düzenli olarak takip etmiyor olsanız bile bir yerde at yarışına denk geldiğiniz zaman sonuna kadar izlemeden kanalı değiştirmezsiniz. Bu dünya ile pek ilgilenmeyenlerin bile bildiği bir isim ise Bold Pilot’tır. Jokeyi Halis Karataş ile birlikte katıldığı neredeyse her yarışta şampiyonluk ipini göğüsleyen Bold Pilot, Türk atçılık tarihine adını altın harflerle yazdırmış gerçek bir efsanedir.

Elbette onun bir efsane olarak tarihe geçmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi de Gazi Koşusu rekoru sahibi olmasıdır. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen bugün bile hala kırılmamış olan Gazi Koşusu rekorunun yanı sıra gerilerden gelerek liderliğe oynadığı sayısız yarış nedeniyle insanlara umut veren Bold Pilot ve hem jokeyi hem de can dostu olan Halis Karataş’ın hikayesine gelin yakından bakalım. 

Daha önce hiç duymayanlar için, Gazi Koşusu nedir?

atatürk, inönü

Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’da yapılmaya başlayan at yarışları, 1927 yılında Mustafa Kemal Atatürk himayesine alınmış ve Gazi Koşusu adıyla yapılmaya başlamıştır. Atatürk ve İsmet İnönü’nün birlikte izlediği 1927 yılındaki ilk Gazi Koşusu yarışını Ali Muhiddin Hacıbekir'in Neriman adlı atı kazanmıştır.

1927 yılından beri her yıl düzenli olarak yapılan Gazi Koşusu’na 3 yaşındaki İngiliz safkan atlar sadece bir kez katılabilir. 1980 yılından beri Veliefendi Hipodromunda yapılan Gazi Koşusu'na yalnızca katılmak bile atçılık dünyasında bir şeref kabul edilir. 

Eliyeşil Eküri Gazi Koşusunu 13 kez kazanarak, jokey Mümin Çılgın 9 kez kazanarak, jokey Ahmet Çelik Renk ise 7 sene üst üste kazanarak rekor kırmışlardır. 2400 metrelik Gazi Koşusu mesafe rekoru sahibi ise Halis Karataş jokeyliğindeki Bold Pilot olmuştur.

Kırılamayan Gazi Koşusu rekoru sahibi Bold Pilot:

bold pilot, halis karataş

Babası Persian Bold, annesi Rosa Palumbo olan safkan İngiliz atı Bold Pilot, 21 Nisan 1993 tarihinde dünyaya geldi. Atman Ekürisi'ne ait olan Bold Pilot’ın yetiştiricisi Özdemir Atman’dır. İlk yarışına 1995 yılının 28 Mayıs günü Veliefendi Hipodromunda çıkan Bold Pilot, İlk günden beri jokey Halis Karataş kontrolünde yarışmıştır. 

30 Nisan 2015 tarihinde hayatını kaybettiğinde Bold Pilot tam 30 kez yarışmıştı. Aralarında Gazi, Başbakanlık, İsmet İnönü, Cumhurbaşkanlığı, 19 Mayıs, Ankara, Boğaziçi, Celal Bayar, Fevzi Çakmak gibi pek çok önemli koşunun da olduğu bu yarışlarda tam 21 kez birinci, 4 kez ikinci, 2 kez üçüncü, 2 kez dördüncü olmuş ve bir kez de tabela dışı kalmıştır. 

İnsanlara umudun her zaman var olduğunu gösteren koşu:

23 Haziran 1996 tarihinde İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda yapılan 70. Gazi Koşusu’na Özdemir Atman’ın sahibi olduğu safkan İngiliz atı Bold Pilot, Halis Karataş jokeyliğinde katıldı. 2400 metrelik yarış başladığında Bold Pilot’ın öyle çok da hızlı bir atakla başlamadığı dikkat çekti. 

Derken son 600’e gelindiğinde 1 numaralı Bold Pilot hızlı bir atak yaptı. Hemen ardından spiker Ali Kayakıt o unutulmaz anonsu yaptı, ‘En dış kulvardan Bold Pilot geliyor!’. Son 200’de koşunun liderliğini alan Bold Pilot önce üç boy, son 100’e girerken de beş boy fark attı ve 70. Gazi Koşusu’nu Bold Pilot kazandı, hem de 2.26.22 saniyelik bugün bile kırılamamış bir rekora imza atarak.

Ve en sonunda Bold Pilot emekli oldu: 

bold pilot, halis karataş

16 Ağustos 1998 tarihinde Bold Pilot, Halis Karataş jokeyliğinde İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda yapılan Başbakanlık Koşusu’na katıldı. Birinci olarak tamamladığı bu yarış, onun son koşusu oldu ve Bold Pilot emekliliğe ayrıldı.

Son yarışından sonra emekli olarak olarak aygırlığa ayrılan Bold Pilot’ın tam 45 tane yavrusu oldu. Her biri bu güçlü gene sahip olsalar bile hiçbiri babaları kadar başarılı yarışçılar olamadılar. 

Jokey Halis Karataş’ın öyküsü ise biraz hüzünlü:

bold pilot, halis karataş

2 Ekim 1972 tarihinde Sivas’ta dünyaya gelen Halis Karataş, 1980 yılında binicilik sektörüne adım attı. İlk yarışını 1987 yılında kazandıktan sonra art arda pek çok başarı elde etti. 1995 yılında Bold Pilot’la tanıştıktan sonra kariyerinde hızlı bir tırmanış yakaladı ve zirveyi gördü. 

Bold Pilot’ın sahibi Özdemir Atman’ın kızı Begüm Atman’la tanıştıktan sonra 2003 yılında evlendi. Azra ve Özdemir ismini verdikleri iki çocukları oldu. Maalesef Begüm Atman’ın meme kanseri nedeniyle 2014 yılında hayatını kaybetmesi Halis Karataş’ı derin hüzne boğdu. 

Yarışseverler arasında Sihirbaz lakabıyla anılan Halis Karataş, jokeylik hayatı boyunca 24289 at ile 6637 birincilik kazanmış ve ayırma tam 6 kez Gazi Koşusu şampiyonluğu yaşamıştır. ‘Okeyde ara taş, jokeyde Karataş’ sözü ise kendisinin at yarışı dünyasındaki önemini anlatır. 

Bold Pilot neden bu kadar çok seviliyor?

bold pilot, halis karataş

Artık hepimizin hemfikir olduğu bir konu var; spor, spordan çok daha fazlasıdır. Zaman zaman üzerine bahis oynanması nedeniyle eleştirilse de at yarışı hem dünyada hem de ülkemizde en sevilen spor dallarından bir tanesi. Her sporda olduğu gibi at yarışında da bir kahraman gerekir ve o, Bold Pilot’tır. 

Bold Pilot sayısız başarı elde etmiştir ama onu asıl efsane yapan, pek çok yarışa geride başlamasıdır. Katıldığı yarışların ilk dakikasında çoğu zaman kazanmasına imkansız gözüyle bakılan Bold Pilot ne yapar ne eder önce lider, daha sonra da şampiyon olurdu. İşte bu yüzden gerçek bir efsaneye dönüşmüştür.

Bold Pilot adını efsane yapan elbette jokey Halis Karataş’tır. At yarışı dünyasında pek çok at pek çok farklı jokey ile yarışabilir. Fakat Bold Pilot ilk günden beri Halis Karataş ile birlikte yarışmış ve harika bir ekip olmuşlardır. Atın sahibi Özdemir Atman’ın Bold Pilot’ı satar mısınız sorusuna verdiği yanıt ise tarihe geçmiştir, ‘Merkez Bankası’nı verseniz satmam!’ Çünkü bazı şeyler paradan çok daha değerlidir. 

Bold Pilot’ın öyküsünü anlatan Bizim İçin Şampiyon filmi:

  • Yıl: 2018
  • Tür: Biyografi, Dram, Romantik
  • Yönetmen: Ahmet Katıksız
  • Oyuncular: Ekin Koç, Farah Zeynep Abdullah, Fikret Kuşkan
  • IMDb: 8.2

Bizim İçin Şampiyon filminde Türk atçılık tarihine adını altın harflerle yazdırmış Bold Pilot, onun jokeyi Halis Karataş ve eşi Begüm Atman’ın hikayesini izliyoruz. Yalnızca haberlerde ya da pist üzerinde gördüğümüz bu hikayenin arkasındaki tutku, aşk ve sevgi dolu daha derin bir hikaye olması izleyenlerin gözyaşlarını tutmasına engel oluyor. 

Bugün bile kırılamayan Gazi Koşusu rekorunu elinde bulunduran Bold Pilot ve jokeyi Halis Karataş’ın hikayesini anlattık. Hayat zor, en sıkıntılı anlarınızda bile aklınızın bir köşesinde şu anons çınlasın ve umut yeniden yükselsin ‘En dış kulvardan Bold Pilot geliyor!’

5
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
0
0
0