Güle Güle Google: Gizli ve Güvenli İnternet İçin 6 Alternatif Mobil Uygulama

48
12
7
1
1
Kişisel bilgilerinizin kullandığınız mobil uygulamalar tarafından üçüncü şahıslara verilmesinden bıktıysanız endişelenmeyin, her mobil uygulamanın çok daha güvenli bir alternatifi var. İşte internet dünyasında güvenliğinizi maksimuma çıkaracak alternatif mobil uygulamalar.

Sosyal medya platformlarını kullanmıyor olsanız bile Facebook’a ait mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı ve bir arama motoru olan Google’ı mutlaka kullanıyorsunuzdur. Maalesef bu tür büyük şirketlerin tüm kişisel bilgilerimizi olmasa da meta verilerimizi üçüncü şahıslarla paylaştığını ve bu sayede internet reklamlarını özelleştirdiğini biliyoruz. Peki, internet daha güvenli bir şekilde kullanılamaz mı?

Günümüzde kullandığımız pek çok mobil uygulamayı artık yalnızca alışkanlıktan kullanıyoruz. Aslında hiçbirinin verdiği hizmet benzersiz değil. İnternet kullanımınızı çok daha güvenli hale getirmek için bilinen uygulamalar yerine kullanabileceğiniz alternatif mobil uygulamalar var. İnternet dünyasında her şeyi saklamak mümkün olmasa bile en azından alternatif uygulamalar ile bazı şeyleri saklı tutmak mümkün.

Daha güvenli bir internet deneyimi için kullanabileceğiniz alternatif mobil uygulamalar:

  • DuckDuckGo
  • ProtonMail
  • Signal
  • Tutanota
  • Mozilla Firefox
  • Brave

Google yerine DuckDuckGo:

DuckDuckGo

DuckDuckGo tıpkı Google gibi bir arama motoru ancak çok daha güvenli bir kullanım sunuyor. DuckDuckGo kullanarak reklam takip ağlarından kaçabilir, şifre korumanızı arttırabilir, tüm aramalarınızı gizli yapabilir, gezdiğiniz internet sitelerinin gizlilik politikalarını görüntüleyebilirsiniz. Üstelik ateş butonu özelliği sayesinde tüm tarama geçmişi verilerinizi tek dokunuşla yok etmeniz mümkün.

Gmail yerine ProtonMail:

ProtonMail

Tıpkı Google’ın Gmail’i gibi bir e-posta hizmeti olan ProtonMail, yüksek güvenlikli bir e-posta deneyimi sunuyor. Uçtan uca şifrelenen e-postalarınızı gönderenden ve alıcıdan başka hiç kimse göremiyor. 1 milyondan fazla kullanıcıya sahip ProtonMail hizmeti üzerinden özel olarak şifrelenmiş e-postalar da gönderebiliyorsunuz. Hizmetin tüm sunucuları İsviçre’de bulunuyor ve İsviçre’nin dünyanın en güçlü gizlilik yasaları çerçevesinde korunuyor. Uygulama ücretsiz ve reklamsız olarak çalışıyor.

WhatsApp yerine Signal:

Signal

WhatsApp’ın sonradan geri adım attığı gizlilik sözleşmesi ile adından sıkça bahsetmeye başladığımız Signal, bugün hala en güvenli mesajlaşma uygulamalarından biri olarak kabul ediliyor. Popüler oldukça verdiği hizmet kalitesini de arttıran Signal tüm metin mesajlarınızı, fotoğraflarınızı, videolarınızı uçtan uca şifreleme yöntemi ile koruyor. Ücretsiz ve reklamsız olarak hizmet veriyor. 

Hotmail yerine Tutanota:

Tutanota

Gmail alternatifi Microsoft’un e-posta hizmeti Hotmail olarak görülse bile aslında Tutanota çok daha güvenli bir alternatif olacaktır. 1 GB veri depolama alanı ile çalışan Tutanota, tüm e-postalarınızı uçtan uca şifreleme ile koruyor. Açık kaynak kodlu bir hizmet olduğu için güvenlik endişelerinizi ortadan kaldırıyor. Özel güvenlik sistemi sayesinde parolanızı bilmeyen hiç kimse sizin profil bilgilerinize ulaşamıyor.

Google Chrome yerine Mozilla Firefox:

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox yıllardır Google Chrome’un en önemli rakibi olduğu gibi aynı zamanda yüksek güvenliği ile en dikkat çeken alternatifidir. Mozilla Firefox, siz hiçbir şey yapmasanız bile reklam takip ağlarını otomatik olarak engelleme özelliğine sahip. Tek dokunuşla kolayca açabileceğiniz gizli mod sayesinde görünmez olabilirsiniz. En az Chrome kadar geniş bir eklenti arşivi sunan Mozilla Firefox’un engellediği reklamlar sayesinde internet sayfalarının çok daha hızlı açıldığını göreceksiniz.

Safari yerine Brave:

Brave

Apple cihazlarda yüklü olarak gelen mobil internet tarayıcısı Safari yerine kullanabileceğiniz en güvenli alternatif Brave mobil internet tarayıcısıdır. Brave ile internete bağlanırken ayrıca bir reklam engelleme hizmeti kullanmanıza gerek yok. Çünkü tarayıcının kendisinde pop-up reklam engelleyici, üçüncü taraf reklam engelleyici ve kötü amaçlı yazılım engelleyici özellikleri bulunuyor. Tek mobil uygulama ile elde edeceğiniz maksimum internet güvenliği sunuluyor. 

Daha güvenli bir internet deneyimi için dikkat etmeniz gerekenler:

güvenlik

Öncelikle bilmediğiniz internet sitelerinden APK mobil uygulamalar indirmek yerine App Store ve Google Play Store gibi mobil uygulama mağazalarını tercih edin. Bu mağazalardan indirdiğiniz mobil uygulamaların kim tarafından geliştirildiğine, yapılan yorumlara, puanına dikkat edin.

Kullandığınız mobil uygulamaların hangi verilerinize erişebileceğini hem Android hem de iOS cihazlarınızda düzenlemeniz mümkün. Örneğin, bir mobil oyun neden sizin kameranıza, mikrofonunuza ya da kişilerinize ulaşmak istesin ki? Böyle bir mobil uygulamayı hemen cihazınızdan silin ve uygulama mağazasına şikayet edin.

Yukarıda listelediğimiz mobil uygulamaları ve benzerlerini kullanarak Google ve Facebook gibi büyük şirketlerin üzerinizden para kazanmasını engelleyebilirsiniz. Elbette, ilk zamanlar alışkanlıklarınızı değiştirdiğiniz için kullanmak zor olabilir ancak veri gizliliğinizi en üst düzeye çıkarmak için kullanabileceğiniz en etkili yol budur.

Elbette artık zor ve karmaşık şifreler seçmeniz gerektiğini, her platforma özel farklı bir şifre kullanmanız gerektiğini, iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmanız gerektiğini, olur olmadık uygulamalara izin vermemeniz gerektiğini, cihazınıza özel bir şifre belirlemeniz gerektiğini ve en yakınınızla bile bu tür şifreleri paylaşmamanız gerektiğini hatırlatmamıza bile gerek yok diye düşünüyoruz.

Çok daha güvenli ve gizli bir internet kullanımı için kullanabileceğiniz alternatif mobil uygulamaları listeledik ve daha güvenli bir internet deneyimi için hangi önlemleri alabileceğinizi anlattık. Listemizdeki mobil uygulamalar hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

48
12
7
1
1
Emoji İle Tepki Ver
48
12
7
1
1