Google, Arama Sonuçları Güvenilir Olmadığında Kullanıcıları Uyaracak Özelliği Test Ediyor

14
1
0
0
0
Küresel alanda en çok kullanılan arama motorlarından Google, haber sitelerinin güvenilirliği konusunda kullanıcıları uyaracak olan yeni bir özelliği test ediyor. Bu özellik, yanlış haberlerin yoğun olarak etrafta gezdiği bu dönemde oldukça işlevsel olacak gibi görünüyor.

Günlük hayatımızda kullandığımız arama motorları, bizleri aramakta olduğumuz içeriğe ulaştırır. Bu yönleriyle Google, Safari ve Yandex gibi arama motorları, internet dünyasının olmazsa olmazlarındandır. Fakat internet büyük bir yer olduğundan, zararlı içeriklerle veya yanlış haberlerle de karşılaşma şansımız bulunuyor. Bunun olmaması için tüm arama motoru geliştiricileri, güvenlik alanında geliştirmeler yapmaya ve kullanıcılara güvenli bir deneyim sunmayı hedefliyor.

Google da bu konuda yeni ve oldukça işlevsel bir özelliği kullanıma sunacak gibi görünüyor. Bu özellikle birlikte, bakmakta olduğunuz haberin güvenilir olup olmadığı hızlıca test edilecek ve eğer içerik güvenilmezse, bir uyarı mesajıyla karşılaşacaksınız. İşte detaylar:

Fact-checking yöntemiyle bilgiler doğrulanacak

Uyarı

Google, içerikte geçen bilgileri doğrularken fact-checking yöntemini kullanacak. Yani bir haber çıktığında birden fazla site taranacak ve sitelerde yer alan bilgiler birbirlerinden farklılarsa, fotoğrafta gördüğünüz gibi bir uyarı alacaksınız. 

Fakat burada odaklanılması gereken başka bir nokta var ki o da Son dakika haberleri. Normal şartlarda bahsettiğimiz gibi diğer birçok siteyi kullanarak doğrulama yapacak olan Google, son dakika haberlerini doğrulamak konusunda sorun yaşayabilir. Bunun da arama motorunun aslında doğru olan bir haberi, riskli şeklinde kullanıcılara sunmasına sebep olabileceği düşünülüyor.

Böyle durumlarda da, yani son dakika olması sebebiyle haberin doğruluğu kanıtlanamadığında, çözüm olarak kullanıcıya sonuçların çok hızlı değiştiğini, güvenilir kaynakların bu haberi paylaşmasının kısa bir zaman alabileceğini belirten bir uyarı mesajı verilecek. 

Google, başta da söylediğimiz gibi dünya çapında oldukça fazla kişi tarafından kullanılıyor. Bu da güvenliğini ve güvenilirliğini her zaman en üst düzeyde tutması gerektiği anlamına geliyor. Özellik planlandığı gibi çalışırsa kullanıcılar için oldukça faydalı olacağını söyleyebiliriz. Konu hakkındaki fikirlerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.gizmochina.com/2021/06/27/google-testing-new-feature-warn-users-search-result-unreliable/
14
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
1
0
0
0