Gordon Murray'in Diğer Süper Otomobilleri Gölgede Bırakacak Otomobili: T50

24
5
3
2
2
Gordon Murray Automative tarafından yakın zamanda tanıtılan T50 Supercar, kendi segmentindeki pek çok aracı gölgede bırakmayı başarıyor. Aracın teknik özellikleri dikkatleri üzerinde topluyor.

Süper otomobil denildiğinde akla gelen ilk modellerden biri McLaren F1’dir. Bu aracın ve daha pek çok otomobilin tasarımlarının altında imzası bulunan isim ise Gordon Murray’den başkası değildir. 

Murray daha sonra kendi firması olan Gordon Murray Automative (GMA) adlı şirketi kurmuştu. Firma, diğer süper otomobilleri adeta yok sayan otomobili T50 Supercar’ı tanıttı. Aracın bazı özellikleri onu rakiplerinden ayırmayı sağlıyor.

Sürüş keyfine odaklı süper otomobil

gma t50

Murray’nin açıklamasına göre bu otomobil bir “sayılar otomobili” değil. Yani amaç en hızlı turu atmak, belli hızlara en çabuk ulaşmak, en yüksek hıza ulaşmak değil. Otomobil, en iyi sürüş deneyimini sunmayı amaçlıyor. 

Örneğin aracın 3.9 litrelik doğal havalandırmalı V12 motoru yalnızca 653 beygir güç üretiyor ki bu, günümüzde süper otomobiller açısından bakınca pek de etkileyici bir performans sayılmaz. Öte yandan Cosworth motoru tam 12,100 devire çıkabiliyor ve 6 ileri vitesli bir şanzımanla destekleniyor.

Bu tür otomobillerde artık pek de görmediğimiz şekilde araç manuel vitese sahip. Artık zamandan kazanmak için daha hızlı geçişler sağlayan vites kutularının tercih edildiğini düşünürsek bu anlamda otomobil oldukça farklı bir yapıya sahip.

Arkadaki dev fan dikkat çekiyor

gma t50

Aracın arka kısmında, eski Batmobile’ı andıran yaklaşık 40 santimetrelik bir de fan bulunuyor. Aktif aero sisteminin bir parçası olan fan, Murray’ın tasarladığı Brabham BT46B Formula 1 aracından ilham alıyor. Böylece aracın yüksek hızlarda sürtünmesi azalırken fren yapıldığında da aracın yola yapışmasını sağlıyor.

Otomobilin esas fark yarattığı alan ise ağırlık oluyor. 1200 kilodan biraz daha ağır olan otomobil, bu açıdan bakıldığında Ferrari LaFerrari, McLaren P1 gibi araçlardan yaklaşık yarım ton daha hafif bir otomobil. Bu araçların her biri T50 motorundan daha güçlü motorlara sahip ancak hiçbiri ağırlık/beygir gücü oranında T50 ile boy ölçüşemiyor.

Bu muhteşem otomobilden yalnızca 100 adet satışa çıkacak. Dahası, aracı satın alanların da otomobillerine kavuşmak için bir süre beklemesi gerekecek. T50 üretimi Ocak 2022’de başlayacak ve fiyatı da 3 milyon doların biraz üstünde olacak. Aracın pist versiyonu ve Le Mans versiyonu da üretilecek.

Kaynak : https://www.motorauthority.com/news/1129385_how-gordon-murray-s-t50-embarrasses-every-supercar-on-the-planet
24
5
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
24
5
3
2
2