Görünce Gözünüzden Şüphe Edeceğiniz 7 Optik İllüzyon

51
27
10
9
1
Dünya üzerinde gerçek olarak algıladığımız ancak aslında algıladığımız gibi olmayan birçok şey mevcut. Bunları en rahat deneyimleme şansını da optik illüzyonlarda buluyoruz. Biz de sizler için en ilginç optik illüzyonları derledik.

Dünya optik illüzyonlarla dolu ve gördüğümüz her şey aslında gördüğümüz şekilde değil. Genellikle beynimiz etrafımızda bulunan dünyaya bir anlam vermek için bazı şeyleri olduğundan farklı olarak görmeye çalışsa da bu bazı durumlarda bizim gerçeklikle aramızdaki bağı kopartabiliyor. Peki, aslında ne demeye çalışıyoruz?

Dünyada gördüğümüz 'şeyler', beynimizin 'gerçek' olduğunu düşündüğü şeylerdir. Biz de bu yazımızda beyninizin gerçeği ayırt etmekte zorlandığı noktalarda nasıl kolaya kaçtığını göstermeye çalışacağız. Yazımızdaki bazı optik illüzyonlar son derece ünlü ve eski olsa da görmeyen ya da arayıp bulamayanlar için bu illüzyonları da listemize dâhil ettik. İsterseniz hiç hız kesmeden başlayalım.

Canavar illüzyonu

canavar illüzyonu

Neredeyse tüm psikoloji kitaplarında bulunan bu görselde üstteki canavar büyük gibi görünüyor olsa da aslında ikisi de eşit büyüklükte. Beyniniz, daha uzak olanı otomatik olarak daha büyük olarak algıladığı için siz, arkadaki canavarın daha büyük olduğunu düşünmeye başlıyorsunuz. Umarım buna çok da fazla şaşırmamışsınızdır çünkü yeni başlıyoruz.

Troxler etkisi

troxler etkisi

Yukarıdaki görsele gözlerinizi hareket ettirmeden yarım dakika boyunca bakın. Yeterince odaklandığınız zaman görselin yavaş bir şekilde ortadan kaybolduğuna tanıklık edeceksiniz. Bu, Troxler etkisinin bir örneği olarak gösteriliyor. Troxler etkisine göre gözlerinizi belirli bir noktaya odakladığınız zaman o noktaya yakın olan uyartılar ortadan kaybolmaya başlıyor. Bunun başka bir örneği olarak da şunu verebiliriz:

Mor çember

Yukarıda gördüğünüz GIF, birkaç saniye sonra beyninizin sınırlarını zorlayacak cinsten diyebiliriz. GIF'te herhangi bir hile olmadığından ya da GIF'in zamanlanmamış olduğuna emin olmak için talimatları uygulamaya istediğiniz an başlayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey çemberin ortasına odaklanmak. Bu sayede önce yeşil bir noktanın mor daireler üzerinde gezdiğini, daha sonrasında da mor dairelerin ortadan yok olduğunu göreceksiniz. Eğer olmuyorsa ekrana yaklaşmanızı öneriyoruz.

Dönen kadın

İnternet tarihinin en ünlü illüzyonlarından biri olan bu GIF, Nobuyuki Kayahara tarafından oluşturuldu. GIF'e ilk bakanların bazıları kadının sola doğru döndüğünü söylerken bazıları da kadının sağa doğru döndüğünü söylüyor. Bu GIF'e çok takılmamanızı öneriyoruz çünkü bütün gününüzü burada geçirebilirsiniz.

4 kırmızı, 4 yeşil ve 4 mavi top (!)

renkli toplar

Aslına bakıldığı zaman bu fotoğrafta çok da büyük bir illüzyonun olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Fotoğrafta üç farklı renkte dörder tane topun olduğunu düşünüyorsanız fotoğrafa biraz daha yakından bakın. Eğer hâlâ ikna olmadıysanız aşağıya bir fotoğraf daha bırakıyoruz.

aynı renk toplar

Sürekli dörtgen

Yukarıda gördüğünüz dörtgen hareket ediyormuş gibi görünse de aslında hareket etmediğini söyleyebiliriz. Bunu parmağınızı dörtgenin bir köşesine koyarak da deneyebilirsiniz. Yalnızca beyniniz o dörtgenin hareket etmesini istediği için hareket ediyormuş gibi görüyorsunuz.

Satranç tahtası illüzyonu

satranç tahtası illüzyonu

Belki de tüm zamanların en ilginç illüzyonlarından biri olan bu illüzyon, MIT profesörü Edward Adelson tarafından yapıldı. Görselde gördüğünüz 'A' işaretli kare 'B' işaretli kareden daha koyu gibi görünüyor olsa da ikisinin de aynı tonlarda olduğunu söyleyebiliriz. Biz de ilk başta inanmadık ancak Photoshop'la deneyip ikna olabilirsiniz:

Sizler bu ilüzyonlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Bildiğiniz farklı ilüzyonlar var mı? Yorumlar bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz.

51
27
10
9
1
Emoji İle Tepki Ver
51
27
10
9
1