Tümü Webekno

Kategoriler

Hakkımızda Yazarlar Ödüllerimiz Künye Gizlilik İletişim
  1. Webtekno
  2. Bilim Haberleri

Şempanze Beyni ile İnsan Beyninin Farklı Çalışmasına Neden Olan Şey Keşfedildi

Lund Üniversitesi’nden kök hücre araştırmacıları, insan ve şempanze beyninin neden farklı çalıştığını araştırdılar. Araştırmaya göre farklılığın, DNA’mızın daha önce gözden kaçan ve kodlanmamış DNA olarak bilinen bir kısımdan dolayı ve insan ve şempanzenin DNA’larının bir bölümünü farklı kullanmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Şempanze Beyni ile İnsan Beyninin Farklı Çalışmasına Neden Olan Şey Keşfedildi
Miraç Yinanç Miraç Yinanç /

Canlıların daha güçlü yaşam formlarına dönüşerek hayatta kaldığını öne süren ve popülasyondaki gen ve özellik dağılımının nesiller içerisinde seçilim baskısıyla değişmesi anlamına gelen evrim teorisi, tartışmaları halen devam eden bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Evrim konusu, bilimsel temellere dayandırarak insanların tarih boyunca evrim geçirdiğini söyleyenlerle, maymundan gelmedik diyenler arasındaki bir fikir ayrılığıyla sık sık tartışılıyor.

Bu konudaki araştırmalar uzun yıllardır güncel olarak devam ediyor. İsveç’te yer alan ve önemli araştırmalara imza atan Lund Üniversitesi araştırmacıları, insan ve şempanze beyinlerinin neden farklı çalıştığı sorusundan yola çıkarak, bu farklılığa sebep olan bir DNA keşfetti. Çalışma, Cell Stem Cell dergisinde yayınlandı.

DNA'lar farklı şekilde kullanılıyor

Şempanze Beyni ile İnsan Beyninin Farklı Çalışmasına Neden Olan Şey Keşfedildi

Evrimsel anlamda yaşayan en yakın insan akrabası olduğu düşünülen şempenzenin DNA’sı ile insan DNA’sı birbirine çok benziyor. Lund Üniversitesi’nden kök hücre araştırmaları, bu benzerlikten yola çıkarak şempanze ve insan beyninin neden farklı çalıştığını anlamak ve açıklamak için bir araştırma yaptılar. Araştırma, bu farklılığın DNA’mızın kodlanmamış DNA olarak bilinen bir kısımdan dolayı kaynaklandığını ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, yaşayan insan ve şempanzeler üzerinde çalışmak yerine laboratuvarda kök hücreleri yetiştirerek ve bunları beyin hücrelerine dönüştürerek çalıştılar. Bu kök hücreler Almanya, ABD ve Japonya'da bulunan ve araştırmaya destek olan ekipler tarafından deri hücrelerine programlandı. Araştırmacılar üretilen insan ve şempanze beyin hücrelerini karşılaştırdılar. Bunun sonucunda insanların ve şempanzelerin DNA’larının bir bölümünü farklı şekillerde kullandığı tespit edildi. Söz konusu farklılık beynimizin gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Yeni bulgular, farklılığın DNA’mızın çoğunluğunu oluşturan, uzun zamandır işlevsiz olduğu düşünülen ve sürekli tekrar eden çöp DNA olarak adlandırılan kısmında, protein kodlayan genlerin dışında olduğunu gösteriyor.

YORUMLAR

(4)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır. (0)
A
Anonim 4 yıl önce
1.)Kuranda canlıların şabbadanak pat diye yaratılma örneği ve iddiası yoktur. 2.)Kuranda "türler arası geçiş yoktur" diye bir ayet yoktur. 3.)Kuranda Adem ilk insandır diye bir ayet yoktur. Olsaydı bile evrime aykırı olmazdı. Çünkü evrimleşme henüz insanlaşmadan önceki aşamayı kapsar 4.)Kuranda maymundan gelmediniz diye bir ayet yoktur. Maymun aşaması Ademden önceki aşamadır zaten. 5.)Nuh suresi 14 te de sizi aşama aşama, yavaş yavaş, kademe kademe yarattım diyor. 6.)Evrim nazariyesinde de insan topraktan yaratılmamıştır diye bir görüş yok. 7.)Kuranın ilk yaratılışın nasıl gerçekleştiğini ayetlerle açıklamak gibi bir derdi yoktur. Bu konuyu evreni detaylıca inceleyerek bilim ile yapmamızı ister. Yeryüzünü gezip dolaşın da Allahın yaratmaya nasıl başladığını bir görün. (Ankebut 20)
A
Ahmet Demir 4 yıl önce
Bu ayetlerden nasıl evrimi (maymundan gelmek) çıkarıyorsun. Halbuki ilk iki ayeti kerime, meniden (yani bir damla su ya da anılmaya değer olmayan birşeyden) insana dönüşmenin evrelerinden bahsediyor. Tefsirlere de göz atmayı unutmayalım. İlk bakacağımız yer vicdan tefsirimizdir. Çünkü onu da Allah(cc) yarattı vesselam. "Yapıp yaratanların en güzeli olan Allah çok yücedir." Müminun/14
A
Ali duran 4 yıl önce
1-)Önce bigbang teorisini ortaya attılar Bizi tesadüf eseri evrende gerçekleşen bir patlamadan oluşan, evrende ufacık bir nokta kadar olan bir gezegende yaşadığımıza inandırdılar, 2-)Daha sonra evrim teorisini ortaya attılar, balık sudan çıktı maymun oldu, maymunda insan oldu. Bilmem farkındamısınız ama biz insanları değersizleştiriyorlar, Tüm bu saçmalıkların hepsi küre dünyanın saçmalıkları, dünyanın düz olduğu gerçeğini saklamalarının sadece basit sebeplerinden biri bu