Dakikalar İçerisinde Tsunami Uyarısı Verecek İstanbul'un İlk Tsunami Gözlem İstasyonu Kuruldu

62
10
3
2
0
Avrupa'nın ilk ve tek çok disiplinli ölçüm yapan gözlem istasyonu niteliğini taşıyan tsunami gözlem istasyonu, İstanbul Büyükçekmece'de faaliyetine başladı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Büyükçekmece Belediyesi'nin iş birliğiyle birlikte, İstanbul'un ilk tsunami gözlem istasyonu kuruldu. Büyükçekmece'de konumlandırılan gözlem istasyonu, Avrupa'daki ilk ve tek çok disiplinli ölçüm yapan istasyon olma niteliğini taşıyor.

Bugün itibarıyla Büyükçekmece Marina Yat Limanı'nda açılışı gerçekleştirilen tsunami gözlem istasyonu, sismik depremleri, meteorolojik gelişmeleri ve deniz seviyesi gözlemleri gerçekleştirecek. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, gözlem istasyonunun olası bir Marmara depreminde deniz tabanında yaşanan faaliyetlerin hızlı bir şekilde inceleyip, 5-7 dakika içerisinde tsunami uyarısı verebileceğini dile getirdi. 

İlerleyen dönemlerde kurulacak gözlem istasyonları, jeolojik hareketleri de izleyebilecek

istanbul tsunami gözlem istasyonu

Açılış töreninde açıklamalar yapan Özener, önümüzdeki dönemde iki istasyon daha kuracaklarını ve yakın bir zamanda Kumbağ'daki istasyonun da açılışını yapacaklarını dile getirdi. Yapılan açıklamaya göre yeni inşa edilecek gözlem istasyonlarında GPS teknolojisinden yararlanılarak jeolojik hareketler de anlık olarak takip edilebilecek.

Özener'in açıklamasının devamında şu ifadeler yer aldı; "Deprem istasyonlarında depremin lokasyonunu 30 saniyede belirleyebiliyoruz. Tsunami istasyonlarının özelliği de bu istasyonlardaki deniz seviyesi değişimleri ve farklı parametreleri gözlemleyerek olası bir Marmara depreminde, biliyorsunuz ikincil etki olarak en önemli bizi bekleyen risk bir tsunami. Olası bir Marmara depreminde de direkt fayın özelliğinden dolayı değil ama deniz tabanında meydana gelecek heyelandan sonra bir tsunami olabilecek. Bu konuda da bu kurulan istasyonlarla hedefimiz, 5-7 dakika arasında tsunami uyarı mesajını vermek."

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/istanbulda-ilk-tsunami-gozlem-istasyonu-kuruldu-6486382/
62
10
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
62
10
3
2
0