Güney Kore'deki Gibi Bir İzdihamın İçinde Kaldığınızda Kalabalığın Arasından Sıyrılabilmeniz İçin Yapmanız Gerekenler

65
18
5
2
1
Maçlar, konserler, kalabalık etkinlikler, iyi planlanmadıkları durumda ne yazık ki felaketle sonuçlanabiliyor. Peki bir izdihamda hayatta kalma şansımızı nasıl yükseltebiliriz?

Zaman zaman haberlerde “Konserde izdiham, indirim mağazasında izdiham” gibi ifadeler duyuyoruz. İzdiham, yani aşırı kalabalığın yığılması durumu zaman zaman çok tehlikeli bir hal alabiliyor. En son Güney Kore’de yaşanan Cadılar Bayramı izdihamı haberlere konu oldu.

Kore'den gelen görüntüler, felaketin boyutlarını ortaya koyuyor. Sıkışan insanlar ve kurtarma çalışmaları dehşeti görebilmemizin yolunu açıyor. Pandemi sona erdikten sonra gerçekleşen ilk Cadılar Bayramı etkinliği için Seul'ün popüler eğlence bölgesi Itaweon'a giden insanların yarattığı izdihamda en az 151 kişi hayatını kaybetti.

Kurtarma çalışmaları

  • HASSAS İÇERİK!

Taewon'daki kalabalık

Kalabalıkta sıkışanların yukarıdan görüntüsü

  • HASSAS İÇERİK!

Kalabalığın nefessiz kaldığı anlar

  • HASSAS İÇERİK!

İzdihamlardan nasıl korunabiliriz?

Peki bir izdihamda kendimizi nasıl koruyabiliriz? Stadyumlarda, konserlerde, festivallerde eğlencenin felaketle sonuçlanmasını nasıl engelleyebiliriz? Burada izleyebileceğimiz bazı adımlar var. 

Adım 1: Etrafınızı kontrol edin

çıkış

Paniğin başladığı andan önce yoğun ve kalabalık yerlere gittiğinizde acil çıkışlara ve alternatif çıkışlara bakın. Böylece ihtiyacınız olduğu anda hızlıca alanı terk etmek için ne yapacağınızı bilirsiniz, bir çıkış aramanıza gerek kalmaz. 

Adım 2: Yüksek bir yere çıkın

yüksek

Kalabalıkların peşine takılmak, sizi izdihamın daha da yoğun olduğu yerlere götürür. İnsanların arasında sıkışıp sürüklenmek yerine yüksek bir yere çıkın ve durum değerlendirmesi yapın. Ayrıca yangın ya da deprem gibi anlık bir tehdit yoksa, arabaların üstü gibi yerlere de sığınabilirsiniz.

Adım 3: Gövdenizi korumak için gardınızı alın

Boks maçındaymış gibi gardınızı alın. Hayati organlarınızın ezilmesini engellemek, sıkışmamak ve momentumu korumak bir izdihamda hayati önem taşır. Bu yüzden gardınızı alın. 

Adım 4: Sakin olun

sakinlik

Uzmanlara göre insanların izdihamlarda oksijensizlikten ölme ihtimali, ezilerek ölme ihtimallerinden fazla. Bağırmak ve ittirmek yerine odaklanıp sürü psikolojisine direnin. Böylece enerjinizi gerekli anlara saklamış olursunuz.

Adım 5: Hareket etmeye devam edin

izdiham

Kalabalıkların enerjisine karşı durmak genellikle mümkün değildir. Durduğunuz yerde durursanız kalabalık sizi ezer ya da sıkıştırır. Kalabalıkla aynı hızda ilerlemeye devam edin. Burada dikkat etmeniz gereken şey, duvara ya da bariyere gitmemektir. 

Adım 6: Çaprazlama ilerleyin

akordeon metodu

Kalabalık kontrol uzmanı Paul Wertheimer, akordeon metodu adını verdiği bir yöntem öneriyor. Kalabalıklar yığın olarak dalgalar halinde ilerler. Dalgalar her durulduğunda çaprazlama ilerleyin. 

Adım 7: Birbirinize yardımcı olun

Kalabalık kontrolü üzerine yapılan çalışmalara göre trajedileri durdurmanın yolu insanların birbirlerine yardımcı olmasına yardımcı oluyor. Herkes birbirine yardımcı olmak için durduğunda panik azalıyor.

Adım 8: Bir şey düşürürseniz bırakın

telefon

İzdihamlarda bazı kişiler telefonlarını ya da cüzdanlarını düşürüp sonrasında da onları almaya uğraşıyor. Sadece 6-7 kişi bile 500 kilogram güç uygulayabilir. Gerçekten kalabalığın gücüyle karşı karşıya gelmeye ve riske girmeye değmez. Bırakın düşen eşyanız orada kalsın.

Adım 9: Düşerseniz de yapabilecekleriniz var

izdihamda emeklemek

Düşerseniz, en hızlı şekilde kalkmaya çalışmanız gerekiyor. Kalkamadığınız durumda ise çıkışa doğru emekleyin. Onu da yapamıyorsanız cenin pozisyonu alın ve ellerinizle kafanızı koruyun. 

65
18
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
65
18
5
2
1